Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
0 Szklanek
mleko
0 Szklanek
śmietanka kremowa 30%
1 Sztuka
Łosoś świeży
1 Sztuka
Ser pleśniowy
1 Sztuka
Makaron uszka Lubelli
0.5 Szklanki
pomidory suszone
0.5 Szklanki
Oliwki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy produkty: dwa kawałki łososia, szklanka mleka, suszone pomidory, oliwki, mała szklanka kremówki, kawałek sera pleśniowego, sól i pieprz.
  2. Następnie dodajemy lekko zblanszowane liście szpinaku i podduszamy sos kilka minut
  3. Łososia gotujemy w mleku z solą i pieprzem, aż będzie miękki (około 15-20 minut).
  4. Śmietanę kremówkę podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory i pokrojony ser pleśniowy.
  5. Ugotowany makaron nakładamy na talerze, a na to sos. Jeśli ktoś chce to można posypać parmezanem i natką pietruszki.
  6. Łososia wyjmujemy z mleka, odsączamy i oddzielamy mięso od ości. Dodajemy kawałki ryby na patelnię, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.

Opis

Ostatnio spróbowałem zupełnie nowego sposobu przyrządzania łososia, a mianowicie – przed zrobieniem sosu do makaronu ugotowałem z przyprawami rybkę do miękkości w mleku. Nie umiem opisać smaku – coś pośredniego między pieczonym a grillowanym łososiem, tylko tysiąc razy bardziej delikatne i lekkie. W sam raz dla osób, które są na diecie, gdzie nie można jeść smażonego i w sam raz dla dzieci – ryba była „puszysta” i nie smakowała, jak ryba;-)) Do dania przemyciłem świeże, lekko zblanszowane liście szpinaku i oliwki, więc efekt smakowy był niezwykły. Zdecydowałem się na łososia gotowanego w mleku z prostej przyczyny. Potrzebny był szybki obiad, a wszystko w lodówce zamarznięte było na kość, więc sposób z gotowanym mlekiem miał podwójnie korzystne działanie: raz, że dodał smaku, a dwa, że łosoś szybko się rozmroził. Szukając przepisu, jak to zrobić, dowiedziałem się, że w ten sposób rybki przyrządzają Finowie, więc mogłem z czystym sumieniem powiedzieć dzieciom, że zaserwowałem danie z kuchni św. Mikołaja!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!