Łosoś w ziołach
m7
łosoś zapiekany na specjalne okazje...........
Wartości odżywcze na porcję
Energia
618
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
łosoś zapiekany na specjalne okazje...........
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
50 olej
1.50 kg łosoś
1 łyżecz. pieprz
1 kostka masło
1 łyżka tymianek
1 łyżka nać pietruszki
1 łyżka majeranek
1 łyżka sól
Przygotowanie
Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
Masło wyłożyć z lodówki aby zmiękło.
Filet posolić, odstawić na 30 minut.
W międzyczasie gdy masło jest miękkie dodać do niego zioła i dokładnie wymieszać.
Uformować w kostkę i ponownie wstawić do lodówki.
Pokrojone filety podsmażyć na oleju skórą do dołu.
Podsmażone łososie ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do dołu, popieprzyć i na wierzch położyć po kawałku ziołowego masła.
Tak przygotowane filety zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.