Łosoś w płatkach kukurydzianych na szpinaku

lubella
Łosoś w płatkach kukurydzianych na szpinaku

0

0 / 0

Zastąp tradycyjną bułkę tartą płatkami kukurydzianymi! Delikatny łosoś w chrupiącej panierce podany na szpinaku.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g filet z łososia

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżecz. starta skórka cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. jajko

1 szkl. płatki lubella corn flakes klasyczne

3 łyżka masło klarowane

200 g świeży szpinak

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka masło klarowane

30 g ser feta

Przygotowanie


1

Rybę zamarynować w sosie sojowym z odrobiną soli, pieprzu, soku oraz skórce z cytryny.

2

Jajko roztrzepać, zamoczyć płat łososia, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, lekko dociskając.

3

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Łososia smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, a następnie szczelnie zakryć rybę w folii.

4

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, świeży szpinak i smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie.

5

Na półmisku ułożyć szpinak, następnie łososia, a wierzch posypać serem feta.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

632

kcal

Białka

51

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły