Łosoś w płatkach kukurydzianych na szpinaku
lubella
Zastąp tradycyjną bułkę tartą płatkami kukurydzianymi! Delikatny łosoś w chrupiącej panierce podany na szpinaku.
0
0 / 0
Zastąp tradycyjną bułkę tartą płatkami kukurydzianymi! Delikatny łosoś w chrupiącej panierce podany na szpinaku.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g filet z łososia
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka starta skórka cytryny
1 szcz. sól, pieprz
1 szt. jajko
1 szkl. płatki lubella corn flakes klasyczne
3 łyżka masło klarowane
200 g świeży szpinak
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżka masło klarowane
30 g ser feta
Przygotowanie
Rybę zamarynować w sosie sojowym z odrobiną soli, pieprzu, soku oraz skórce z cytryny.
Jajko roztrzepać, zamoczyć płat łososia, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, lekko dociskając.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Łososia smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, a następnie szczelnie zakryć rybę w folii.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, świeży szpinak i smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie.
Na półmisku ułożyć szpinak, następnie łososia, a wierzch posypać serem feta.