Łosoś w galarecie z warzywami
formularz
Dania w galarecie są ściśle zakorzenione w polskiej tradycji. W naszym przepisie proponujemy bezmięsną opcję tego specjału. Łosoś w galarecie z warzywami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na każdej rodzinnej uroczystości. Wybierz ulubione warzywa lub te, które proponujemy w przepisie, całość zalej wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus i żelatyny, odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem polskiej wsi.
0
0 / 0
Dania w galarecie są ściśle zakorzenione w polskiej tradycji. W naszym przepisie proponujemy bezmięsną opcję tego specjału. Łosoś w galarecie z warzywami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na każdej rodzinnej uroczystości. Wybierz ulubione warzywa lub te, które proponujemy w przepisie, całość zalej wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus i żelatyny, odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem polskiej wsi.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g brokuły
150 g kalafior
2 szt. marchew
1 szt. seler
1 opak. ogórki konserwowe krakus
1 pusz. kukurydza konserwowa
1 szt. cytryna
900 woda
1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus
400 g łosoś
3 łyżka żelatyna
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa (marchew, kukurydza, seler) ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Dla wzbogacenia smaku, zamiast soli, dodaj w odpowiedniej proporcji koncentrat bulionu warzywnego Krakus.
Brokuły zblanszować, kalafior ugotować.
Ogórki konserwowe Krakus pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać i doprawić solą, pieprzem.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody.
Do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu warzywnego Krakus. Wymieszać i zagotować, dodać namoczony roztwór żelatyny.
Formę wyłożyć plastrami łososia skropionego sokiem z cytryny, na niego warstwami ułożyć warzywa.
Całą formę zalać wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, odstawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki do stężenia.