Łosoś w galarecie z warzywami
formularz
Dania w galarecie są ściśle zakorzenione w polskiej tradycji. W naszym przepisie proponujemy bezmięsną opcję tego specjału. Łosoś w galarecie z warzywami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na każdej rodzinnej uroczystości. Wybierz ulubione warzywa lub te, które proponujemy w przepisie, całość zalej wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus i żelatyny, odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem polskiej wsi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dania w galarecie są ściśle zakorzenione w polskiej tradycji. W naszym przepisie proponujemy bezmięsną opcję tego specjału. Łosoś w galarecie z warzywami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na każdej rodzinnej uroczystości. Wybierz ulubione warzywa lub te, które proponujemy w przepisie, całość zalej wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus i żelatyny, odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem polskiej wsi.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g brokuły
150 g kalafior
2 szt. marchew
1 szt. seler
1 opak. ogórki konserwowe krakus
1 puszka kukurydza konserwowa
1 szt. cytryna
900 woda
1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus
400 g łosoś
3 łyżka żelatyna
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa (marchew, kukurydza, seler) ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Dla wzbogacenia smaku, zamiast soli, dodaj w odpowiedniej proporcji koncentrat bulionu warzywnego Krakus.
Brokuły zblanszować, kalafior ugotować.
Ogórki konserwowe Krakus pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać i doprawić solą, pieprzem.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody.
Do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu warzywnego Krakus. Wymieszać i zagotować, dodać namoczony roztwór żelatyny.
Formę wyłożyć plastrami łososia skropionego sokiem z cytryny, na niego warstwami ułożyć warzywa.
Całą formę zalać wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, odstawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki do stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
456
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.