Łosoś w galarecie z warzywami

formularz
Łosoś w galarecie z warzywami

0

0 / 0

Dania w galarecie są ściśle zakorzenione w polskiej tradycji. W naszym przepisie proponujemy bezmięsną opcję tego specjału. Łosoś w galarecie z warzywami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na każdej rodzinnej uroczystości. Wybierz ulubione warzywa lub te, które proponujemy w przepisie, całość zalej wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus i żelatyny, odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem polskiej wsi.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g brokuły

150 g kalafior

2 szt. marchew

1 szt. seler

1 opak. ogórki konserwowe krakus

1 puszka kukurydza konserwowa

1 szt. cytryna

900 woda

1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus

400 g łosoś

3 łyżka żelatyna

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa (marchew, kukurydza, seler) ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Dla wzbogacenia smaku, zamiast soli, dodaj w odpowiedniej proporcji koncentrat bulionu warzywnego Krakus.

2

Brokuły zblanszować, kalafior ugotować.

3

Ogórki konserwowe Krakus pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać i doprawić solą, pieprzem.

4

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody.

5

Do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu warzywnego Krakus. Wymieszać i zagotować, dodać namoczony roztwór żelatyny.

6

Formę wyłożyć plastrami łososia skropionego sokiem z cytryny, na niego warstwami ułożyć warzywa.

7

Całą formę zalać wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, odstawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki do stężenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

456

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły