Łosoś w galarecie z warzywami

formularz
Łosoś w galarecie z warzywami

0

0 / 0

Dania w galarecie są ściśle zakorzenione w polskiej tradycji. W naszym przepisie proponujemy bezmięsną opcję tego specjału. Łosoś w galarecie z warzywami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na każdej rodzinnej uroczystości. Wybierz ulubione warzywa lub te, które proponujemy w przepisie, całość zalej wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus i żelatyny, odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem polskiej wsi.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g brokuły

150 g kalafior

2 szt. marchew

1 szt. seler

1 opak. ogórki konserwowe krakus

1 pusz. kukurydza konserwowa

1 szt. cytryna

900 woda

1 opak. koncentrat bulionu warzywnego krakus

400 g łosoś

3 łyżka żelatyna

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa (marchew, kukurydza, seler) ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Dla wzbogacenia smaku, zamiast soli, dodaj w odpowiedniej proporcji koncentrat bulionu warzywnego Krakus.

2

Brokuły zblanszować, kalafior ugotować.

3

Ogórki konserwowe Krakus pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać i doprawić solą, pieprzem.

4

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody.

5

Do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu warzywnego Krakus. Wymieszać i zagotować, dodać namoczony roztwór żelatyny.

6

Formę wyłożyć plastrami łososia skropionego sokiem z cytryny, na niego warstwami ułożyć warzywa.

7

Całą formę zalać wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, odstawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły