0

Składniki

150 Gramów
brokuły
150 Gramów
kalafior
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
seler
1 Opakowanie
ingridient
ogórki konserwowe krakus
1 Puszka
kukurydza konserwowa
1 Sztuka
cytryna
900 Mililitrów
woda
1 Opakowanie
ingridient
koncentrat bulionu warzywnego Krakus
400 Gramów
Łosoś
3 Łyżki
ŻELATYNA
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Warzywa (marchew, kukurydza, seler) ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Dla wzbogacenia smaku, zamiast soli, dodaj w odpowiedniej proporcji koncentrat bulionu warzywnego Krakus.
  2. Brokuły zblanszować, kalafior ugotować.
  3. Ogórki konserwowe Krakus pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać i doprawić solą, pieprzem.
  4. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody.
  5. Do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu warzywnego Krakus. Wymieszać i zagotować, dodać namoczony roztwór żelatyny.
  6. Formę wyłożyć plastrami łososia skropionego sokiem z cytryny, na niego warstwami ułożyć warzywa.
  7. Całą formę zalać wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, odstawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki do stężenia.

Opis

Dania w galarecie są ściśle zakorzenione w polskiej tradycji. W naszym przepisie proponujemy bezmięsną opcję tego specjału. Łosoś w galarecie z warzywami świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na każdej rodzinnej uroczystości. Wybierz ulubione warzywa lub te, które proponujemy w przepisie, całość zalej wywarem na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus i żelatyny, odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem polskiej wsi.

Podobne przepisy

Kanapkowa stonoga

Przepis
Średni Do 40 min
Kanapkowa stonoga

Galareta drobiowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Galareta drobiowa

Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Placki kukurydziane z szalotką i czosnkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Placki kukurydziane z szalotką i czosnkiem

Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

Dorsz w galarecie

Przepis
Średni Do 40 min
Dorsz w galarecie

Przysmaki z grilla okraszone nutą pomidorowego szaleństwa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Przysmaki z grilla okraszone nutą pomidorowego szaleństwa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!