Łosoś w galarecie

EkspertOdKuchni
Łosoś w galarecie

0

0 / 0

Łosoś w galarecie to klasyka, która zachwyci miłośników lekkich i eleganckich potraw. Idealnie sprawdzi się na uroczyste okazje lub świąteczny stół. Najlepiej smakuje z cytryną lub octem i szczypiorkiem na wierzchu. Smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g łosoś

1 l bulion warzywny

150 g kukurydza

50 g papryczka chili

100 g szpinak baby

4 łyżecz. żelatyna

1 pęcz. szczypiorek

50 ml sok z cytryny

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W bulionie warzywnym gotujemy oczyszczonego ze skóry łososia przez około 20 minut, tak aby nie był surowy. Po tym czasie wyciągamy rybę, a bulion przecedzamy przez sito.

2

Do ciepłego bulionu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się żelatyna rozpuści. Wywar doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

3

W kokilkach układamy kawałki łososia, kukurydzę, pokrojony drobno szpinak i papryczki chili. Całość zalewamy powoli bulionem z żelatyną tak, aby wszystkie składniki były przykryte.

4

Galaretę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny w celu stężenia.

5

Galaretę podajemy z cytryną lub octem. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły