Łosoś w galarecie
EkspertOdKuchni
Łosoś w galarecie to klasyka, która zachwyci miłośników lekkich i eleganckich potraw. Idealnie sprawdzi się na uroczyste okazje lub świąteczny stół. Najlepiej smakuje z cytryną lub octem i szczypiorkiem na wierzchu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łosoś w galarecie to klasyka, która zachwyci miłośników lekkich i eleganckich potraw. Idealnie sprawdzi się na uroczyste okazje lub świąteczny stół. Najlepiej smakuje z cytryną lub octem i szczypiorkiem na wierzchu. Smacznego!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g łosoś
1 l bulion warzywny
150 g kukurydza
50 g papryczka chili
100 g szpinak baby
4 łyżecz. żelatyna
1 pęcz. szczypiorek
50 ml sok z cytryny
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W bulionie warzywnym gotujemy oczyszczonego ze skóry łososia przez około 20 minut, tak aby nie był surowy. Po tym czasie wyciągamy rybę, a bulion przecedzamy przez sito.
Do ciepłego bulionu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się żelatyna rozpuści. Wywar doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
W kokilkach układamy kawałki łososia, kukurydzę, pokrojony drobno szpinak i papryczki chili. Całość zalewamy powoli bulionem z żelatyną tak, aby wszystkie składniki były przykryte.
Galaretę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny w celu stężenia.
Galaretę podajemy z cytryną lub octem. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.