Łosoś saute z ogórkiem i muszelkami
m7
Proponuję danie wykwintne, które wymaga, aby poświęcić mu nieco czasu w kuchni. Ale efektem włożonego wysiłku będzie znakomity smak, który z pewnością docenią domownicy lub zaproszeni goście.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
839
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Proponuję danie wykwintne, które wymaga, aby poświęcić mu nieco czasu w kuchni. Ale efektem włożonego wysiłku będzie znakomity smak, który z pewnością docenią domownicy lub zaproszeni goście.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 łyżka wino białe wytrawne
2 łyżka szczypiorek
3 łyżka olej
1 łyżka masło
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
400 g makaron muszelki
500 g łosoś świeży
0.50 szkl. śmietana
2 szt. cebula
0.50 szt. ogórek
2 szt. pomidor
Przygotowanie
Umyte i osuszone filety kroimy w słupki grubości ok. 1,5 cm.
Ogórek kroimy wzdłuż na połowy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w cienkie słupki.
Parzmy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
Na dość głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej wraz z masłem i przez 2 minuty obsmażamy łososia.
Następnie przekładamy rybę na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. dodajemy ogórek i smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy wino, chwilę gotujemy, wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Do powstałego sosu zaś wkładamy łososia i zagotowujemy.
Na półmiski wykładamy makaron, a na wierzch łososia w sosie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
839
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.