Łosoś saute z ogórkiem i muszelkami

m7
Łosoś saute z ogórkiem i muszelkami

3

0 / 0

Proponuję danie wykwintne, które wymaga, aby poświęcić mu nieco czasu w kuchni. Ale efektem włożonego wysiłku będzie znakomity smak, który z pewnością docenią domownicy lub zaproszeni goście.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 łyżka wino białe wytrawne

2 łyżka szczypiorek

3 łyżka olej

1 łyżka masło

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

400 g makaron muszelki

500 g łosoś świeży

0.50 szkl. śmietana

2 szt. cebula

0.50 szt. ogórek

2 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Umyte i osuszone filety kroimy w słupki grubości ok. 1,5 cm.

2

Ogórek kroimy wzdłuż na połowy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w cienkie słupki.

3

Parzmy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.

4

Na dość głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej wraz z masłem i przez 2 minuty obsmażamy łososia.

5

Następnie przekładamy rybę na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. dodajemy ogórek i smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy wino, chwilę gotujemy, wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

7

Do powstałego sosu zaś wkładamy łososia i zagotowujemy.

8

Na półmiski wykładamy makaron, a na wierzch łososia w sosie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły