1

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
500 Gramów
Łosoś świeży
2 Sztuki
pomidor
2 Sztuki
cebula
4 Łyżki
wino białe wytrawne
2 Łyżki
szczypiorek
3 Łyżki
olej
1 Łyżka
masło
0.5 Szklanki
śmietana
0.5 Sztuki
ogórek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Umyte i osuszone filety kroimy w słupki grubości ok. 1,5 cm.
  2. Ogórek kroimy wzdłuż na połowy, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w cienkie słupki.
  3. Parzmy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
  4. Na dość głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej wraz z masłem i przez 2 minuty obsmażamy łososia.
  5. Następnie przekładamy rybę na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy ogórek i smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy wino, chwilę gotujemy, wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  7. Do powstałego sosu wkładamy łososia i zagotowujemy.
  8. Na półmiski wykładamy makaron, a na wierzch łososia w sosie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Opis

Bez panierki znaczy zdrowiej! Sprawdź nasz przepis na świeżego łososia saute z ogórkiem, pomidorem, cebulą, wytrawnym białym winem i śmietaną. Potrawa sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja.

Podobne przepisy

Burrito

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Burrito

Wstążki z bobem i rukolą

Przepis
Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Boeuf strogonof

Przepis
Łatwy Do 40 min
Boeuf strogonof

Penne funghi

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Penne funghi

Pieczone skrzydełka faszerowane

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone skrzydełka faszerowane

Diabelskie Spaghetti

Przepis
Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Polędwiczki z warzywami

Przepis
Średni Do 1 godz
Polędwiczki z warzywami

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!