Łosoś saute z ogórkiem

uwielbiampl
Łosoś saute z ogórkiem

1

0 / 0

Bez panierki znaczy zdrowiej! Sprawdź nasz przepis na świeżego łososia saute z ogórkiem, pomidorem, cebulą, wytrawnym białym winem i śmietaną. Potrawa sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

500 g łosoś świeży

2 szt. pomidor

2 szt. cebula

4 łyżka wino białe wytrawne

2 łyżka szczypiorek

3 łyżka olej

1 łyżka masło

0.50 szkl. śmietana

0.50 szt. ogórek

Przygotowanie


1

Umyte i osuszone filety kroimy w słupki grubości ok. 1,5 cm.

2

Ogórek kroimy wzdłuż na połowy, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w cienkie słupki.

3

Parzmy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.

4

Na dość głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej wraz z masłem i przez 2 minuty obsmażamy łososia.

5

Następnie przekładamy rybę na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy ogórek i smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy wino, chwilę gotujemy, wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

7

Do powstałego sosu wkładamy łososia i zagotowujemy.

8

Na półmiski wykładamy makaron, a na wierzch łososia w sosie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły