Łosoś saute z ogórkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Łosoś saute z ogórkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977859368.jpeg&w=3840&q=75)
Bez panierki znaczy zdrowiej! Sprawdź nasz przepis na świeżego łososia saute z ogórkiem, pomidorem, cebulą, wytrawnym białym winem i śmietaną. Potrawa sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja.
1
0 / 0
Bez panierki znaczy zdrowiej! Sprawdź nasz przepis na świeżego łososia saute z ogórkiem, pomidorem, cebulą, wytrawnym białym winem i śmietaną. Potrawa sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
500 g łosoś świeży
2 szt. pomidor
2 szt. cebula
4 łyżka wino białe wytrawne
2 łyżka szczypiorek
3 łyżka olej
1 łyżka masło
0.50 szkl. śmietana
0.50 szt. ogórek
Przygotowanie
Umyte i osuszone filety kroimy w słupki grubości ok. 1,5 cm.
Ogórek kroimy wzdłuż na połowy, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w cienkie słupki.
Parzmy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
Na dość głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej wraz z masłem i przez 2 minuty obsmażamy łososia.
Następnie przekładamy rybę na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy ogórek i smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy wino, chwilę gotujemy, wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Do powstałego sosu wkładamy łososia i zagotowujemy.
Na półmiski wykładamy makaron, a na wierzch łososia w sosie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.