Łosoś saute z ogórkiem
uwielbiampl
1
0 / 0
0
Bez panierki znaczy zdrowiej! Sprawdź nasz przepis na świeżego łososia saute z ogórkiem, pomidorem, cebulą, wytrawnym białym winem i śmietaną. Potrawa sprawdzi się zarówno jako obiadowe danie główne, jak i kolacja.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
500 gr łosoś świeży
2 szt pomidor
2 szt cebula
4 łyżka wino białe wytrawne
2 łyżka szczypiorek
3 łyżka olej
1 łyżka masło
0.50 szkl. śmietana
0.50 szt ogórek
Przygotowanie
Umyte i osuszone filety kroimy w słupki grubości ok. 1,5 cm.
Ogórek kroimy wzdłuż na połowy, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w cienkie słupki.
Parzmy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
Na dość głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej wraz z masłem i przez 2 minuty obsmażamy łososia.
Następnie przekładamy rybę na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy ogórek i smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy wino, chwilę gotujemy, wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Do powstałego sosu wkładamy łososia i zagotowujemy.
Na półmiski wykładamy makaron, a na wierzch łososia w sosie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.