Łosoś pieczony

bartek
Łosoś pieczony

0

0 / 0

Jak zjeść zdrowo i smacznie? Polecam pieczonego łososia z dowolnymi, ulubionymi warzywami; nam najlepiej smakuje z gotowaną fasolką szparagową, pomidorami z czosnkiem lub krążkami cebuli i kiełkami, które służą jako smaczna dekoracja. Szkoda tylko, że nie wszyscy lubią kiełki, chociaż – uwaga – pół filiżanki kiełków brokułów odpowiada 1 kg żywego brokułu! Warto je podawać w małych ilościach, a za którymś razem domownicy je zaakceptują. Z tego względu, że łosoś ma dużo tłuszczu, więc najczęściej go piekę lub grilluję, żeby nie używać dodatkowego masła czy oliwy. Łosoś to dla mnie jedna z najlepszych ryb i bardzo bogata w kwasy omega3, sód i białko. Aby łosoś nie stracił swych właściwości odżywczych, to można go przyrządzić w folii z odrobiną masła, czosnku i koperkiem lub pietruszką. Do tego – już po upieczeniu – wyciśnięta cytrynka i danie gotowe.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

5 szt. łosoś

5 szt. ząbek czosnku

5 szt. ziele angielskie

3 łyżka oliwa z oliwek

0.50 pęcz. nać pietruszki

0.50 pęcz. liście selera

0.50 pęcz. por

Przygotowanie


1

Dodać zieleninę: pietruszkę, kawałki pora, liście selera.

2

Kawałki łososia umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem.

3

Tak przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki.

4

Piec w rozgrzanym piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 przez około 30 minut.

5

Polać odrobiną oliwy z oliwek, obłożyć plasterkami czosnku i dodać kilka ziarenek ziela angielskiego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły