Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Jak zjeść zdrowo i smacznie? Polecam pieczonego łososia z dowolnymi, ulubionymi warzywami; nam najlepiej smakuje z gotowaną fasolką szparagową, pomidorami z czosnkiem lub krążkami cebuli i kiełkami, które służą jako smaczna dekoracja. Szkoda tylko, że nie wszyscy lubią kiełki, chociaż – uwaga – pół filiżanki kiełków brokułów odpowiada 1 kg żywego brokułu! Warto je podawać w małych ilościach, a za którymś razem domownicy je zaakceptują. Z tego względu, że łosoś ma dużo tłuszczu, więc najczęściej go piekę lub grilluję, żeby nie używać dodatkowego masła czy oliwy. Łosoś to dla mnie jedna z najlepszych ryb i bardzo bogata w kwasy omega3, sód i białko. Aby łosoś nie stracił swych właściwości odżywczych, to można go przyrządzić w folii z odrobiną masła, czosnku i koperkiem lub pietruszką. Do tego – już po upieczeniu – wyciśnięta cytrynka i danie gotowe.
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
5 | Sztuk |
Łosoś
|
|
5 | Sztuk |
ząbek czosnku
|
|
5 | Sztuk |
ziele angielskie
|
|
3 | Łyżki |
oliwa z oliwek
|
|
0.5 | Pęczka |
nać pietruszki
|
|
0.5 | Pęczka |
Liście selera
|
|
0.5 | Pęczka |
por
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |