Łosoś pieczony
bartek
Jak zjeść zdrowo i smacznie? Polecam pieczonego łososia z dowolnymi, ulubionymi warzywami; nam najlepiej smakuje z gotowaną fasolką szparagową, pomidorami z czosnkiem lub krążkami cebuli i kiełkami, które służą jako smaczna dekoracja. Szkoda tylko, że nie wszyscy lubią kiełki, chociaż – uwaga – pół filiżanki kiełków brokułów odpowiada 1 kg żywego brokułu! Warto je podawać w małych ilościach, a za którymś razem domownicy je zaakceptują. Z tego względu, że łosoś ma dużo tłuszczu, więc najczęściej go piekę lub grilluję, żeby nie używać dodatkowego masła czy oliwy. Łosoś to dla mnie jedna z najlepszych ryb i bardzo bogata w kwasy omega3, sód i białko. Aby łosoś nie stracił swych właściwości odżywczych, to można go przyrządzić w folii z odrobiną masła, czosnku i koperkiem lub pietruszką. Do tego – już po upieczeniu – wyciśnięta cytrynka i danie gotowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1094
kcal
Białka
96
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jak zjeść zdrowo i smacznie? Polecam pieczonego łososia z dowolnymi, ulubionymi warzywami; nam najlepiej smakuje z gotowaną fasolką szparagową, pomidorami z czosnkiem lub krążkami cebuli i kiełkami, które służą jako smaczna dekoracja. Szkoda tylko, że nie wszyscy lubią kiełki, chociaż – uwaga – pół filiżanki kiełków brokułów odpowiada 1 kg żywego brokułu! Warto je podawać w małych ilościach, a za którymś razem domownicy je zaakceptują. Z tego względu, że łosoś ma dużo tłuszczu, więc najczęściej go piekę lub grilluję, żeby nie używać dodatkowego masła czy oliwy. Łosoś to dla mnie jedna z najlepszych ryb i bardzo bogata w kwasy omega3, sód i białko. Aby łosoś nie stracił swych właściwości odżywczych, to można go przyrządzić w folii z odrobiną masła, czosnku i koperkiem lub pietruszką. Do tego – już po upieczeniu – wyciśnięta cytrynka i danie gotowe.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
5 szt. łosoś
5 szt. ząbek czosnku
5 szt. ziele angielskie
3 łyżka oliwa z oliwek
0.50 pęcz. nać pietruszki
0.50 pęcz. liście selera
0.50 pęcz. por
Przygotowanie
Dodać zieleninę: pietruszkę, kawałki pora, liście selera.
Kawałki łososia umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem.
Tak przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki.
Piec w rozgrzanym piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 przez około 30 minut.
Polać odrobiną oliwy z oliwek, obłożyć plasterkami czosnku i dodać kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1094
kcal
Białka
96
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.