Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego
kontakt_6
0
0 / 0
0
Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego to pyszne pełnowartościowe danie podane z sosem.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 gr filet z łososia
0.50 opak. makaron penne lubella pełne ziarno
5 szt szparagi zielone
1 pęcz. świeży szpinak
1 szt ząbek czosnku
1 szt cytryna
6 szt pomidorki koktajlowe
1 opak. chrzan krakus
1 opak. jogurt naturalny
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szcz. sól, pieprz
1 kost. ser żółty
1 szcz. przyprawa typu vegeta
1 szt cebula
Przygotowanie
Na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek zeszklij 1/4 cebuli i dodaj pół ząbka posiekanego czosnku. Później dorzuć liście szpinaku i 6 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki.
Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu dodaj do warzyw na patelni.
Wszystko razem wymieszaj i odstaw z ognia.
Następnie na małym ogniu postaw patelnię z oliwą z oliwek i uduś łososia oprószonego szczyptą przyprawy typu vegeta, obracając z jednej na drugą stronę.
Między czasie obierz szparagi i wrzuć na gotującą wodę ze szczyptą soli.
W osobnym naczyniu wymieszaj jedną łyżkę chrzanu Krakus z łyżką jogurtu naturalnego i dopraw do smaku solą i pieprzem dodając trochę soku z cytryny.
Wyłóż makaron na talerz, zetrzyj na niego ser żółty. Obok ułóż łososia i nakryj go szparagami delikatnie skrapiając dipem chrzanowym.
Udekoruj talerz według uznania.