Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego
kontakt_6
Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego to pyszne pełnowartościowe danie podane z sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
650
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego to pyszne pełnowartościowe danie podane z sosem.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g filet z łososia
0.50 opak. makaron penne lubella pełne ziarno
5 szt. szparagi zielone
1 pęcz. świeży szpinak
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. cytryna
6 szt. pomidorki koktajlowe
1 opak. chrzan krakus
1 opak. jogurt naturalny
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 kostka ser żółty
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 szt. cebula
Przygotowanie
Na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek zeszklij 1/4 cebuli i dodaj pół ząbka posiekanego czosnku. Później dorzuć liście szpinaku i 6 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki.
Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu dodaj do warzyw na patelni.
Wszystko razem wymieszaj i odstaw z ognia.
Następnie na małym ogniu postaw patelnię z oliwą z oliwek i uduś łososia oprószonego szczyptą przyprawy typu vegeta, obracając z jednej na drugą stronę.
Między czasie obierz szparagi i wrzuć na gotującą wodę ze szczyptą soli.
W osobnym naczyniu wymieszaj jedną łyżkę chrzanu Krakus z łyżką jogurtu naturalnego i dopraw do smaku solą i pieprzem dodając trochę soku z cytryny.
Wyłóż makaron na talerz, zetrzyj na niego ser żółty. Obok ułóż łososia i nakryj go szparagami delikatnie skrapiając dipem chrzanowym.
Udekoruj talerz według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
650
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.