Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego

kontakt_6
Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego

Średnia 0 / 0

Oceń!

Łosoś na szpinakowym penne z nutką dipu chrzanowego to pyszne pełnowartościowe danie podane z sosem.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g filet z łososia

0.50 opak. makaron penne lubella pełne ziarno

5 szt. szparagi zielone

1 pęcz. świeży szpinak

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. cytryna

6 szt. pomidorki koktajlowe

1 opak. chrzan krakus

1 opak. jogurt naturalny

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

1 kostka ser żółty

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

1 szt. cebula

Przygotowanie


Na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek zeszklij 1/4 cebuli i dodaj pół ząbka posiekanego czosnku. Później dorzuć liście szpinaku i 6 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki.

Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu dodaj do warzyw na patelni.

Wszystko razem wymieszaj i odstaw z ognia.

Następnie na małym ogniu postaw patelnię z oliwą z oliwek i uduś łososia oprószonego szczyptą przyprawy typu vegeta, obracając z jednej na drugą stronę.

Między czasie obierz szparagi i wrzuć na gotującą wodę ze szczyptą soli.

W osobnym naczyniu wymieszaj jedną łyżkę chrzanu Krakus z łyżką jogurtu naturalnego i dopraw do smaku solą i pieprzem dodając trochę soku z cytryny.

Wyłóż makaron na talerz, zetrzyj na niego ser żółty. Obok ułóż łososia i nakryj go szparagami delikatnie skrapiając dipem chrzanowym.

Udekoruj talerz według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

650

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły