Łosoś marynowany z mietą z ziemniakami i szpinakiem na parze
m7
Gotuję na parze od czasu, kiedy postanowiłam zrzucić zbędne kilogramy. Gotowanie w ten sposób jest smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Jest to bardzo łatwy sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego dania w krótkim czasie i za niewielkie pieniądze.
0
0 / 0
Gotuję na parze od czasu, kiedy postanowiłam zrzucić zbędne kilogramy. Gotowanie w ten sposób jest smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Jest to bardzo łatwy sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego dania w krótkim czasie i za niewielkie pieniądze.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
2 szczyp. zioła prowansalskie
2 łyżecz. masło
250 g łosoś świeży
500 g szpinak
4 g mięta
4 szt. ziemniaki młode
3 szt. czosnek
2 łyżka śmietana
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Łososia nacieramy pieprzem, solą, oliwą, ziołami prowansalskimi i poszatkowaną miętą. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Następnie kroimy ziemniaki na pół, nacieramy je masłem i czosnkiem, posypujemy odrobiną soli.
Szpinak podsmażamy na oliwie z czosnkiem i dwiema łyżkami śmietany, doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia wkładamy do parowaru na około 15 minut wraz z ziemniakami. Ziemniaki najlepiej włożyć trochę wcześniej na sam spód parowaru (około 10 minut przed włożeniem łososia). Rybę najlepiej położyć na górnej części parowaru. Smacznego !