Łopatka z marchewką i groszkiem
m7
Smaczny dodatek do ziemniaków
Wartości odżywcze na porcję
Energia
354
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smaczny dodatek do ziemniaków
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina łopatka
2 szczyp. pieprz
1 łyżecz. tymianek
10 szt. marchew
1 szt. groszek zielony konserwowy
1 szt. pomidory krojone łowicz
2 szt. cebula biała
2 szt. kostka warzywna
1 łyżka bazylia
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka majonez
Przygotowanie
łopatkę kroimy w paski i oprószamy bazylią i tymiankiem.
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki ,
Cebule w piórka.
Groszek odcedzamy z zalewy .
W dość dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju wrzucamy cebule podsmażamy .Dodajemy pokrojoną łopatkę i dusimy do miękkości .Podlewamy wodą .Dodajemy 2 kostki warzywne lub cielęce. Dodajemy marchewkę i gotujemy aż będzie miękkie mięso i marchewka .Pod koniec gotowania dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i groszek .
Doprawiamy do smaku pieprzem .2 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu rozrabiamy w 1 szklance wody ,mieszamy i wlewamy do rondla .Gotujemy 10 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
354
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.