Łopatka z marchewką i groszkiem

m7
Łopatka z marchewką i groszkiem

1

0 / 0

Smaczny dodatek do ziemniaków

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg wieprzowina łopatka

2 szczyp. pieprz

1 łyżecz. tymianek

10 szt. marchew

1 szt. groszek zielony konserwowy

1 szt. pomidory krojone łowicz

2 szt. cebula biała

2 szt. kostka warzywna

1 łyżka bazylia

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka majonez

Przygotowanie


1

łopatkę kroimy w paski i oprószamy bazylią i tymiankiem.

2

Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki ,

3

Cebule w piórka.

4

Groszek odcedzamy z zalewy .

5

W dość dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju wrzucamy cebule podsmażamy .Dodajemy pokrojoną łopatkę i dusimy do miękkości .Podlewamy wodą .Dodajemy 2 kostki warzywne lub cielęce. Dodajemy marchewkę i gotujemy aż będzie miękkie mięso i marchewka .Pod koniec gotowania dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i groszek .

6

Doprawiamy do smaku pieprzem .2 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu rozrabiamy w 1 szklance wody ,mieszamy i wlewamy do rondla .Gotujemy 10 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

354

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły