Łopatka wieprzowa w piwie

m7
Łopatka wieprzowa w piwie

0

0 / 0

Łopatka z piwnym aromatem

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg wieprzowina łopatka

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. piwo jasne

2 szt. marchew

1 szt. seler

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

3 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Łopatke posolić, popieprzyć i zamarynować w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na noc do lodówki. Mięso wysuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu na brązowy kolor, w trakcie smażenia dodac warzywa z zalewy i też obsmażyć wszystko razem. Gdy sie ładnie zrumieni wlac piwo z zalewy do rondla i na malutkim ogniu pod przykryciem niecałą godzinę ma się dusić Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa, a gdy sos okaże sie zbyt gorzki dodac wody. Po upieczeniu wyjąc mięso, wyłowić ziarna ziele i laurowe liście, a warzywa i sos zmiksowac na aksamitna głądką masę, Dodac śmietanę. Podalam z kluseczkami. Na zdjeciu widac jak mięso z sosem paruje. Pyszniutkie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły