0

Składniki

1 Kilogram
wieprzowina łopatka
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
Piwo jasne
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
korzeń pietruszki
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
ząbek czosnku
3 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
liść laurowy
2 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Łopatke posolić, popieprzyć i zamarynować w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na noc do lodówki. Mięso wysuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu na brązowy kolor, w trakcie smażenia dodac warzywa z zalewy i też obsmażyć wszystko razem. Gdy sie ładnie zrumieni wlac piwo z zalewy do rondla i na malutkim ogniu pod przykryciem niecałą godzinę ma się dusić Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa, a gdy sos okaże sie zbyt gorzki dodac wody. Po upieczeniu wyjąc mięso, wyłowić ziarna ziele i laurowe liście, a warzywa i sos zmiksowac na aksamitna głądką masę, Dodac śmietanę. Podalam z kluseczkami. Na zdjeciu widac jak mięso z sosem paruje. Pyszniutkie.

Opis

Łopatka z piwnym aromatem

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 2 godz
Aromatyczna fasolka po bretońsku

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupow...

Przepis
Średni Do 2 godz
Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupowej zalewie

Kociołek warzywny

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Makaron bolognese w paprykach

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron bolognese w paprykach

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!