0

Składniki

1 Kilogram
wieprzowina łopatka
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
Piwo jasne
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
korzeń pietruszki
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
ząbek czosnku
3 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
liść laurowy
2 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Łopatke posolić, popieprzyć i zamarynować w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na noc do lodówki. Mięso wysuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu na brązowy kolor, w trakcie smażenia dodac warzywa z zalewy i też obsmażyć wszystko razem. Gdy sie ładnie zrumieni wlac piwo z zalewy do rondla i na malutkim ogniu pod przykryciem niecałą godzinę ma się dusić Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa, a gdy sos okaże sie zbyt gorzki dodac wody. Po upieczeniu wyjąc mięso, wyłowić ziarna ziele i laurowe liście, a warzywa i sos zmiksowac na aksamitna głądką masę, Dodac śmietanę. Podalam z kluseczkami. Na zdjeciu widac jak mięso z sosem paruje. Pyszniutkie.

Opis

Łopatka z piwnym aromatem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!