Łopatka wieprzowa w piwie
m7
Łopatka z piwnym aromatem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
713
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łopatka z piwnym aromatem
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg wieprzowina łopatka
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. piwo jasne
2 szt. marchew
1 szt. seler
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
3 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Łopatke posolić, popieprzyć i zamarynować w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na noc do lodówki. Mięso wysuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu na brązowy kolor, w trakcie smażenia dodac warzywa z zalewy i też obsmażyć wszystko razem. Gdy sie ładnie zrumieni wlac piwo z zalewy do rondla i na malutkim ogniu pod przykryciem niecałą godzinę ma się dusić Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa, a gdy sos okaże sie zbyt gorzki dodac wody. Po upieczeniu wyjąc mięso, wyłowić ziarna ziele i laurowe liście, a warzywa i sos zmiksowac na aksamitna głądką masę, Dodac śmietanę. Podalam z kluseczkami. Na zdjeciu widac jak mięso z sosem paruje. Pyszniutkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
713
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.