Lody tiramisu

Kakao DecoMorreno
Lody tiramisu

Średnia 3.9 / 8

Oceń!

Domowe lody tiramisu to świetna alternatywa dla tradycyjnego deseru, zwłaszcza latem. W przepisie wykorzystujemy mascarpone, śmietankę, kawę i kakao, czyli klasyczne składniki tiramisu, które razem tworzą kremową, intensywną w smaku masę. Lody przygotujesz bez maszyny – wystarczy mikser i zamrażarka. To prosty sposób na efektowny deser, który można przygotować wcześniej i przechować w zamrażarce. Sprawdzą się na spotkania rodzinne, grill czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Dzięki zastosowaniu mleka skondensowanego i ubitej śmietanki, lody mają odpowiednią konsystencję nawet bez maszyny. Przepis można łatwo modyfikować – np. zrobić wersję bez alkoholu lub z dodatkiem biszkoptów.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 ml śmietanka kremowa 30%

250 g mascarpone

100 ml mleko skondensowane słodkie

2 szt. żółtka

2 łyżka cukier puder

2 łyżecz. kawa rozpuszczalna

1 łyżka likier amaretto

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

Dodaj mascarpone do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Wlej mleko skondensowane, ostudzoną kawę oraz (opcjonalnie) amaretto. Dokładnie wymieszaj.

Osobno ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.

Gotową masę przełóż do pojemnika, wyrównaj i wstaw do zamrażarki na minimum 5–6 godzin. Co 1–2 godziny możesz przemieszać masę, by lody były bardziej kremowe (jeśli nie używasz maszyny do lodów).

Przed podaniem posyp kakao. Możesz także udekorować biszkoptami nasączonymi kawą, aby nawiązać do klasycznego tiramisu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

455

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły