Lody tiramisu

Kakao DecoMorreno
Lody tiramisu

1

4 / 1

Domowe lody tiramisu to świetna alternatywa dla tradycyjnego deseru, zwłaszcza latem. W przepisie wykorzystujemy mascarpone, śmietankę, kawę i kakao, czyli klasyczne składniki tiramisu, które razem tworzą kremową, intensywną w smaku masę. Lody przygotujesz bez maszyny – wystarczy mikser i zamrażarka. To prosty sposób na efektowny deser, który można przygotować wcześniej i przechować w zamrażarce. Sprawdzą się na spotkania rodzinne, grill czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Dzięki zastosowaniu mleka skondensowanego i ubitej śmietanki, lody mają odpowiednią konsystencję nawet bez maszyny. Przepis można łatwo modyfikować – np. zrobić wersję bez alkoholu lub z dodatkiem biszkoptów.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 ml śmietanka kremowa 30%

250 g mascarpone

100 ml mleko skondensowane słodkie

2 szt. żółtka

2 łyżka cukier puder

2 łyżecz. kawa rozpuszczalna

1 łyżka likier amaretto

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

2

Dodaj mascarpone do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

3

Wlej mleko skondensowane, ostudzoną kawę oraz (opcjonalnie) amaretto. Dokładnie wymieszaj.

4

Osobno ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.

5

Gotową masę przełóż do pojemnika, wyrównaj i wstaw do zamrażarki na minimum 5–6 godzin. Co 1–2 godziny możesz przemieszać masę, by lody były bardziej kremowe (jeśli nie używasz maszyny do lodów).

6

Przed podaniem posyp kakao. Możesz także udekorować biszkoptami nasączonymi kawą, aby nawiązać do klasycznego tiramisu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

455

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły