3

Składniki

0.5 Litra
mleko
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
0.5 Sztuki
Laska wanilii
4 Łyżki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko zagotować z rozerwaną łodyżką wanilii.
  2. W tym czasie ubić z cukrem żółtka, wlać do nich po trochu- mieszając- gorące mleko, po czym postawić garnek ponownie na słabym ogniu i mieszając- utrzymywać chwilę na ogniu, tak aby masa nieco zgęstniała, lecz nie zagotowała się (zagotowane mleko z żółtkami warzy się).
  3. Odstawić z ognia i mieszając - ostudzić.
  4. Zupełnie zimny płyn w płaskim garnku wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny i mieszać co 20-30 min.
  5. Dobrze zamrożone lody można podawać z owocami.

Opis

Żadne lody nie smakują tak jak te zrobione w domu:) Polecam:) przepis znakomity:)

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Puszysty sernik

Średni Do 40 min.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Chleb w lamparcie cętki

Łatwy Do 3 godz.

Ciasteczka kruche z marmoladą

Średni Do 1 godz.

Ciastka z cukrem

Średni Do 1 godz.

Ciastka z marmoladą

Średni Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!