Lody agrestowe

EkspertOdKuchni
Lody agrestowe

0

0 / 0

Domowe lody agrestowe to orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się w letnie dni. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się ich lekko kwaskowym smakiem. Gotowe lody można serwować samodzielnie lub w chrupiącym wafelku. Smacznego!

5

Składniki

300 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g agrest

200 g cukier

250 ml mleko

250 ml śmietana 36%

4 szt. żółtka

Przygotowanie


1

Agrest myjemy i usuwamy końcówki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy połową ilości cukru. Gotujemy około 10-15 minut, aż do rozpadu owoców.

2

Po ugotowaniu przecieramy agrest, aby pozbyć się pestek. Odkładamy do ostygnięcia.

3

W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę.

4

W misce ubijamy żółtka z pozostałą ilością cukru, aż powstanie jasna i puszysta masa.

5

Cały czas mieszając żółtka, powoli wlewamy gorące mleko ze śmietanką. Całość przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

6

Masę śmietankową łączymy z musem agrestowym i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły