Lodowy sandwich

Lubella

Lodowy sandwich to prosty deser z dwóch miękkich ciastek i porcji lodów pomiędzy nimi. Idealnie sprawdza się w upalne dni, bo można przygotować go wcześniej i przechowywać w zamrażarce. To dobre rozwiązanie na urodziny, piknik albo słodki dodatek po obiedzie. Z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lodowy sandwich to prosty deser z dwóch miękkich ciastek i porcji lodów pomiędzy nimi. Idealnie sprawdza się w upalne dni, bo można przygotować go wcześniej i przechowywać w zamrażarce. To dobre rozwiązanie na urodziny, piknik albo słodki dodatek po obiedzie. Z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szt. jaja
100 g cukier
70 g mąka pszenna lubella
30 g kakao decomorreno
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
400 ml śmietanka 30%
250 g mleko skondensowane słodzone
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie szpatułką.
Wylej ciasto na dużą blachę (ok. 30×40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12–15 min w 180°C. Ostudź.
Ostudzone ciasto wyjmij z blachy i przytnij na wymiar formy. Przygotuj dwa równe blaty.
Śmietankę 30% ubij na sztywno. Dodaj mleko skondensowane słodzone i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj do połączenia.
Na dno formy włóż pierwszy blat biszkoptu.
Wylej masę lodową i wyrównaj.
Przykryj drugim blatem biszkoptu.
Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin (najlepiej całą noc).
Wyjmij z formy, pokrój ostrym nożem w prostokątne kanapki lodowe.
Podawaj od razu lub przechowuj w zamrażarce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.