Lodowy sandwich

Lubella
Lodowy sandwich

0

0 / 0

Lodowy sandwich to prosty deser z dwóch miękkich ciastek i porcji lodów pomiędzy nimi. Idealnie sprawdza się w upalne dni, bo można przygotować go wcześniej i przechowywać w zamrażarce. To dobre rozwiązanie na urodziny, piknik albo słodki dodatek po obiedzie. Z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szt. jaja

100 g cukier

70 g mąka pszenna lubella

30 g kakao decomorreno

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

400 ml śmietanka 30%

250 g mleko skondensowane słodzone

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie szpatułką.

2

Wylej ciasto na dużą blachę (ok. 30×40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12–15 min w 180°C. Ostudź.

3

Ostudzone ciasto wyjmij z blachy i przytnij na wymiar formy. Przygotuj dwa równe blaty.

4

Śmietankę 30% ubij na sztywno. Dodaj mleko skondensowane słodzone i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj do połączenia.

5

Na dno formy włóż pierwszy blat biszkoptu.

6

Wylej masę lodową i wyrównaj.

7

Przykryj drugim blatem biszkoptu.

8

Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin (najlepiej całą noc).

9

Wyjmij z formy, pokrój ostrym nożem w prostokątne kanapki lodowe.

10

Podawaj od razu lub przechowuj w zamrażarce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły