Lodowy sad jabłkowy
gracet
Tradycyjna w nowoczesnym wydaniu... szarlotka. Koniecznie podana na ciepło, z lodami waniliowymi. Polecam!
0
0 / 0
Tradycyjna w nowoczesnym wydaniu... szarlotka. Koniecznie podana na ciepło, z lodami waniliowymi. Polecam!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella
1 szkl. cukier brązowy
1 kostka masło
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
300 śmietana 30%
2 szt. jaja kurze całe
200 g czekolada biała
1 łyżka woda
Przygotowanie
Dzień wcześniej przygotowujemy lody. Skorupki jaj parzymy wrzątkiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy . Przygotowujemy 3 miski . W jednej ubijamy żółtka z 1 łyżką wody , masa musi być biała i puszysta , do masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę cały czas mieszając mikserem . W drugiej misce ubijamy na sztywno białka , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy ponownie . W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę . Do ubitych żółtek z czekoladą dodajemy stopniowo po łyżce białka , mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Przelewamy do pojemników. Mrozimy przez noc.
Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym podsmażamy, tak aby się nie rozpadły. Studzimy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na 2 części. Schładzamy.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekladamy do prostokątnej formy. Białka z 3 jaj ubijamy doodając resztę cukru.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na formę z ciastem wykładamy jabłka. Przykrywamy ubitą pianą. Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta. pieczemy 1 godzinę.
Ciasto lekko przestygnięte kroimy i podajemy z gałką przygotowanych wcześniej lodów.
Kategorie
Alergeny
Jajka