Lodowy sad jabłkowy

gracet
Lodowy sad jabłkowy

0

0 / 0

Tradycyjna w nowoczesnym wydaniu... szarlotka. Koniecznie podana na ciepło, z lodami waniliowymi. Polecam!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

3 szkl. mąka lubella

1 szkl. cukier brązowy

1 kostka masło

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

300 śmietana 30%

2 szt. jaja kurze całe

200 g czekolada biała

1 łyżka woda

Przygotowanie


1

Dzień wcześniej przygotowujemy lody. Skorupki jaj parzymy wrzątkiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy . Przygotowujemy 3 miski . W jednej ubijamy żółtka z 1 łyżką wody , masa musi być biała i puszysta , do masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę cały czas mieszając mikserem . W drugiej misce ubijamy na sztywno białka , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy ponownie . W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę . Do ubitych żółtek z czekoladą dodajemy stopniowo po łyżce białka , mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Przelewamy do pojemników. Mrozimy przez noc.

2

Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym podsmażamy, tak aby się nie rozpadły. Studzimy.

3

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na 2 części. Schładzamy.

4

Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekladamy do prostokątnej formy. Białka z 3 jaj ubijamy doodając resztę cukru.

5

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na formę z ciastem wykładamy jabłka. Przykrywamy ubitą pianą. Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta. pieczemy 1 godzinę.

6

Ciasto lekko przestygnięte kroimy i podajemy z gałką przygotowanych wcześniej lodów.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły