Lobio

EkspertOdKuchni
Lobio

0

0 / 0

Lobio to aromatyczne i sycące danie z czerwonej fasoli, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych smaków. To tradycyjna potrawa kuchni gruzińskiej, która cieszy się popularnością w różnych częściach świata. Jest bogata w białko i pełna aromatycznych przypraw, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Lobio to świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. czerwona fasola w puszce

1 szt. czerwona cebula

1 szkl. woda

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

150 g orzechy włoskie

20 ocet winny

50 g natka pietruszki

30 oliwa

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. suszony cząber

Przygotowanie


1

Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy dwie puszki czerwonej fasoli wraz z zalewą i dodajemy szklankę wody.

2

Do gotującej się na małym ogniu fasoli dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i suszonym cząbrem do smaku.

3

Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na niewielkim ogniu, aż fasola zacznie się rozpadać.

4

Pod koniec gotowania dodajemy ocet winny i posiekane drobno orzechy włoskie. Jeśli trzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły