Lobio
EkspertOdKuchni
Lobio to aromatyczne i sycące danie z czerwonej fasoli, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych smaków. To tradycyjna potrawa kuchni gruzińskiej, która cieszy się popularnością w różnych częściach świata. Jest bogata w białko i pełna aromatycznych przypraw, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Lobio to świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
945
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lobio to aromatyczne i sycące danie z czerwonej fasoli, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych smaków. To tradycyjna potrawa kuchni gruzińskiej, która cieszy się popularnością w różnych częściach świata. Jest bogata w białko i pełna aromatycznych przypraw, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Lobio to świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. czerwona fasola w puszce
1 szt. czerwona cebula
1 szkl. woda
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
150 g orzechy włoskie
20 ocet winny
50 g natka pietruszki
30 oliwa
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. suszony cząber
Przygotowanie
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy dwie puszki czerwonej fasoli wraz z zalewą i dodajemy szklankę wody.
Do gotującej się na małym ogniu fasoli dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i suszonym cząbrem do smaku.
Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut na niewielkim ogniu, aż fasola zacznie się rozpadać.
Pod koniec gotowania dodajemy ocet winny i posiekane drobno orzechy włoskie. Jeśli trzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
945
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.