Lobiani — gruziński chlebek z fasolą
Lubella
Lobiani to tradycyjna gruzińska potrawa, która składa się z delikatnego ciasta drożdżowego wypełnionego pikantną pastą fasolową. To rodzaj pieczonego chleba, który można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
150
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lobiani to tradycyjna gruzińska potrawa, która składa się z delikatnego ciasta drożdżowego wypełnionego pikantną pastą fasolową. To rodzaj pieczonego chleba, który można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka poznańska lubella
25 g drożdże świeże
125 ml woda
2 łyżecz. cukier
20 ml oliwa
1 pęcz. natka pietruszki
1 puszka czerwona fasola w puszce
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka ostra
Przygotowanie
Świeże drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę i drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy czerwoną fasolę i smażymy jeszcze przez chwilę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Po usmażeniu fasoli miażdżymy ją za pomocą tłuczka lub blendera.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy. Na środek wykładamy farsz i zamykamy ciasto, delikatnie przyciskając wałkiem.
Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią Lobiani. Smażymy z obu stron, uważając, aby nie spalić ciasta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
150
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.