Lobiani — gruziński chlebek z fasolą

Lubella
Lobiani — gruziński chlebek z fasolą

0

0 / 0

Lobiani to tradycyjna gruzińska potrawa, która składa się z delikatnego ciasta drożdżowego wypełnionego pikantną pastą fasolową. To rodzaj pieczonego chleba, który można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka poznańska lubella

25 g drożdże świeże

125 ml woda

2 łyżeczka cukier

20 ml oliwa

1 pęcz. natka pietruszki

1 pusz. czerwona fasola w puszce

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka ostra

Przygotowanie


1

Świeże drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę i drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy czerwoną fasolę i smażymy jeszcze przez chwilę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

4

Po usmażeniu fasoli miażdżymy ją za pomocą tłuczka lub blendera.

5

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy. Na środek wykładamy farsz i zamykamy ciasto, delikatnie przyciskając wałkiem.

6

Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią Lobiani. Smażymy z obu stron, uważając, aby nie spalić ciasta.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły