Lobiani — gruziński chlebek z fasolą

Lubella
Lobiani — gruziński chlebek z fasolą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Lobiani to tradycyjna gruzińska potrawa, która składa się z delikatnego ciasta drożdżowego wypełnionego pikantną pastą fasolową. To rodzaj pieczonego chleba, który można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka poznańska lubella

25 g drożdże świeże

125 ml woda

2 łyżecz. cukier

20 ml oliwa

1 pęcz. natka pietruszki

1 puszka czerwona fasola w puszce

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka ostra

Przygotowanie


Świeże drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę i drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy czerwoną fasolę i smażymy jeszcze przez chwilę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Po usmażeniu fasoli miażdżymy ją za pomocą tłuczka lub blendera.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy. Na środek wykładamy farsz i zamykamy ciasto, delikatnie przyciskając wałkiem.

Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią Lobiani. Smażymy z obu stron, uważając, aby nie spalić ciasta.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

150

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły