Loaded fries

Kotlin
Loaded fries

0

0 / 0

Loaded fries, czyli chrupiące, domowe frytki przykryte kawałkami soczystego, przyprawionego kurczaka. Całość obficie polana wyrazistym sosem, który nadaje potrawie charakteru i podkreśla jej smak. Idealnie się sprawdzi na mecz czy imprezę.

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

150 g kurczak

3 szt. ziemniaki

2 łyżka majonez

0.50 łyżecz. papryka słodka

0.50 szt. cebula

1 szt. ogórek kiszony

2 łyżecz. ketchup kotlin pikantny

1 łyżka przyprawa do kurczaka

15 g oliwa z oliwek

1 szt. olej do smażenia

15 g ser cheddar

1 szt. papryczka chili

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Przygotuj sos, pokrój cebulę i ogórka kiszonego w kostkę, wymieszaj z majonezem, ketchupem, słodką papryką, solą i pieprzem.

2

Kurczaka pokrój w kostkę.

3

Dopraw przyprawami i usmaż na rozgrzanej patelni.

4

Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki.

5

Przygotuj frytki we frytkownicy lub w piekarniku (25-30 minut w 180 stopniach).

6

Frytki posól.

7

Na spodzie naczynia ułóż frytki, usmażone mięso, polej gotowym sosem.

8

Zrób kolejną warstwę w analogiczny sposób.

9

Posyp startym serem cheddar, papryczką chilli i szczypiorkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły