Linzer Torte – austriacka tarta z malinowym nadzieniem

Łowicz
Linzer Torte – austriacka tarta z malinowym nadzieniem

1

0 / 0

Linzer Torte to klasyczna austriacka tarta, która zachwyca swoją prostotą i bogactwem smaków. Połączenie kruchego ciasta o migdałowo-cynamonowej nucie i malinowe nadzienie doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako poczęstunek na specjalne okazje. To świetny wybór dla fanów słodko-kwaśnych wypieków. Gotowe ciasto najlepiej smakuje najlepiej po kilku godzinach, kiedy smaki dobrze się połączą. Możesz ją podać samą lub z kleksem bitej śmietany. Smacznego!

12

Składniki

75 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto

300 g mąka pszenna

200 g migdały mielone

200 g masło

150 g cukier puder

1 szt. jajko

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1 szt. cytryna

1 szt. żółtko

Nadzienie

300 g dżem malinowy niskosłodzony łowicz

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj startą skórkę z cytryny, a następnie zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki.

2

Do mieszanki dodaj jajko i zagniataj, aż ciasto zacznie się formować. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać łyżkę zimnej wody.

3

Gotowe ciasto podziel na dwie części – jedną większą (ok. 2/3 ciasta) i jedną mniejszą (ok. 1/3 ciasta). Obie części zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.

4

Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i oprósz mąką.

5

Większą część ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i wyłóż nią dno oraz boki formy. Przyciśnij ciasto do formy, aby było równe. Nakłuj je delikatnie widelcem.

6

W miseczce wymieszaj dżem malinowy z sokiem z cytryny, a następnie rozsmaruj go równomiernie na cieście.

7

Mniejszą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości około 1 cm. Ułóż je na wierzchu tarty w formie kratki.

8

Posmaruj wierzch roztrzepanym żółtkiem (opcjonalnie rozcieńczonym mlekiem).

9

Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.

10

Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły