Letnie czekoladowo – jagodowe ciasto bez pieczenia
decomorreno
Szukasz przepisu na lekkie ciasto, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo niewymagające pieczenia? Mamy coś dla Ciebie! To prawdziwa harmonia smaków dla fanów owocowych słodkości. Czekoladowo-jagodowe ciasto idealnie sprawdzi się w okresie wakacyjnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
172
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Szukasz przepisu na lekkie ciasto, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo niewymagające pieczenia? Mamy coś dla Ciebie! To prawdziwa harmonia smaków dla fanów owocowych słodkości. Czekoladowo-jagodowe ciasto idealnie sprawdzi się w okresie wakacyjnym.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
2 opak. galaretka jagodowa
400 woda
100 g jagody
400 g jogurt naturalny
1 puszka kajmak
45 g kakao decomorreno
400 g jogurt naturalny
4 łyżecz. żelatyna
250 g herbatniki
250 śmietana 36%
100 g jagody
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
W gorącej wodzie rozpuść galaretki i odstaw do ostudzenia. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody i również odstaw.
Formę wyłóż folią spożywczą, na dnie ułóż warstwę kakaowych herbatników.
Kajmak zmiksuj z kakao oraz z jogurtem naturalnym.
Żelatynę podgrzej i wymieszaj z masą czekoladową, przełóż masę do formy, wierzch przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż formę do lodówki.
Jogurt wymieszaj z owocami i wystudzonymi galaretkami. Wstaw na chwilę do lodówki – po kilku minutach gdy zacznie lekko tężeć przelej masę jagodową do formy i przykryj herbatnikami.
Włóż najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem ubij na sztywno z cukrem pudrem śmietankę, dodaj do niej jagody i wyłóż na wierzch ciasta. Dodatkowo możesz ciasto posypać borówkami amerykańskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
172
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.