Letnie czekoladowo – jagodowe ciasto bez pieczenia

decomorreno
Letnie czekoladowo – jagodowe ciasto bez pieczenia

0

4 / 1

Szukasz przepisu na lekkie ciasto, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo niewymagające pieczenia? Mamy coś dla Ciebie! To prawdziwa harmonia smaków dla fanów owocowych słodkości. Czekoladowo-jagodowe ciasto idealnie sprawdzi się w okresie wakacyjnym.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

2 opak. galaretka jagodowa

400 woda

100 g jagody

400 g jogurt naturalny

1 pusz. kajmak

45 g kakao decomorreno

400 g jogurt naturalny

4 łyżeczka żelatyna

250 g herbatniki

250 śmietana 36%

100 g jagody

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

W gorącej wodzie rozpuść galaretki i odstaw do ostudzenia. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody i również odstaw.

2

Formę wyłóż folią spożywczą, na dnie ułóż warstwę kakaowych herbatników.

3

Kajmak zmiksuj z kakao oraz z jogurtem naturalnym.

4

Żelatynę podgrzej i wymieszaj z masą czekoladową, przełóż masę do formy, wierzch przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż formę do lodówki.

5

Jogurt wymieszaj z owocami i wystudzonymi galaretkami. Wstaw na chwilę do lodówki – po kilku minutach gdy zacznie lekko tężeć przelej masę jagodową do formy i przykryj herbatnikami.

6

Włóż najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem ubij na sztywno z cukrem pudrem śmietankę, dodaj do niej jagody i wyłóż na wierzch ciasta. Dodatkowo możesz ciasto posypać borówkami amerykańskimi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły