Letnie czekoladowo – jagodowe ciasto bez pieczenia

decomorreno
Letnie czekoladowo – jagodowe ciasto bez pieczenia

Średnia 4 / 1

Oceń!

Szukasz przepisu na lekkie ciasto, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo niewymagające pieczenia? Mamy coś dla Ciebie! To prawdziwa harmonia smaków dla fanów owocowych słodkości. Czekoladowo-jagodowe ciasto idealnie sprawdzi się w okresie wakacyjnym.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

2 opak. galaretka jagodowa

400 woda

100 g jagody

400 g jogurt naturalny

1 puszka kajmak

45 g kakao decomorreno

400 g jogurt naturalny

4 łyżecz. żelatyna

250 g herbatniki

250 śmietana 36%

100 g jagody

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


W gorącej wodzie rozpuść galaretki i odstaw do ostudzenia. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody i również odstaw.

Formę wyłóż folią spożywczą, na dnie ułóż warstwę kakaowych herbatników.

Kajmak zmiksuj z kakao oraz z jogurtem naturalnym.

Żelatynę podgrzej i wymieszaj z masą czekoladową, przełóż masę do formy, wierzch przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż formę do lodówki.

Jogurt wymieszaj z owocami i wystudzonymi galaretkami. Wstaw na chwilę do lodówki – po kilku minutach gdy zacznie lekko tężeć przelej masę jagodową do formy i przykryj herbatnikami.

Włóż najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem ubij na sztywno z cukrem pudrem śmietankę, dodaj do niej jagody i wyłóż na wierzch ciasta. Dodatkowo możesz ciasto posypać borówkami amerykańskimi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

172

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły