Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

EkspertOdKuchni
Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami to lekka i orzeźwiająca propozycja na obiad, która zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych dań oraz osobom preferującym wegetariańskie połączenia smakowe. To świetny wybór na letnie dni, kiedy chcemy unikać ciężkich potraw. Całość można serwować z dodatkiem świeżego koperku, a także w towarzystwie chrupiącej bagietki lub domowego chleba, który świetnie dopełni letni posiłek. Życzymy smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

1 szt. kalafior

5 szt. ziemniaki młode

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler

1.50 l bulion warzywny

200 śmietanka kremowa 30%

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jajko

1 pęcz. koperek

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarna ziela angielskiego

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


Kalafiora rozdziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz i pokrój w drobną kostkę.

W dużym garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa.

Zupę gotuj na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Do gotującej się zupy dodaj również liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku.

W międzyczasie przygotuj lane kluski. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, dodaj szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Zwiększ ogień zupy i delikatnie wlewaj ciasto na kluski cienkim strumieniem. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ognień.

Wlej do zupy śmietankę, mieszając ciągle, aby się dobrze połączyła z resztą składników. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż zupa nabierze kremowej konsystencji.

Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

202

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły