Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami
EkspertOdKuchni
Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami to lekka i orzeźwiająca propozycja na obiad, która zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych dań oraz osobom preferującym wegetariańskie połączenia smakowe. To świetny wybór na letnie dni, kiedy chcemy unikać ciężkich potraw. Całość można serwować z dodatkiem świeżego koperku, a także w towarzystwie chrupiącej bagietki lub domowego chleba, który świetnie dopełni letni posiłek. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami to lekka i orzeźwiająca propozycja na obiad, która zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych dań oraz osobom preferującym wegetariańskie połączenia smakowe. To świetny wybór na letnie dni, kiedy chcemy unikać ciężkich potraw. Całość można serwować z dodatkiem świeżego koperku, a także w towarzystwie chrupiącej bagietki lub domowego chleba, który świetnie dopełni letni posiłek. Życzymy smacznego!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
1 szt. kalafior
5 szt. ziemniaki młode
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. seler
1.50 l bulion warzywny
200 śmietanka kremowa 30%
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jajko
1 pęcz. koperek
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziarna ziela angielskiego
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Kalafiora rozdziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz i pokrój w drobną kostkę.
W dużym garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa.
Zupę gotuj na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Do gotującej się zupy dodaj również liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku.
W międzyczasie przygotuj lane kluski. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, dodaj szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Zwiększ ogień zupy i delikatnie wlewaj ciasto na kluski cienkim strumieniem. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ognień.
Wlej do zupy śmietankę, mieszając ciągle, aby się dobrze połączyła z resztą składników. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż zupa nabierze kremowej konsystencji.
Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekanym koperkiem.