Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

EkspertOdKuchni
Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

0

0 / 0

Letnia zupa kalafiorowa z lanymi kluskami to lekka i orzeźwiająca propozycja na obiad, która zasmakuje wszystkim miłośnikom zdrowych dań oraz osobom preferującym wegetariańskie połączenia smakowe. To świetny wybór na letnie dni, kiedy chcemy unikać ciężkich potraw. Całość można serwować z dodatkiem świeżego koperku, a także w towarzystwie chrupiącej bagietki lub domowego chleba, który świetnie dopełni letni posiłek. Życzymy smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

1 szt. kalafior

5 szt. ziemniaki młode

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler

1.50 l bulion warzywny

200 śmietanka kremowa 30%

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jajko

1 pęcz. koperek

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarna ziela angielskiego

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Kalafiora rozdziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz i pokrój w drobną kostkę.

2

W dużym garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa.

3

Zupę gotuj na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie.

4

Do gotującej się zupy dodaj również liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku.

5

W międzyczasie przygotuj lane kluski. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, dodaj szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

6

Zwiększ ogień zupy i delikatnie wlewaj ciasto na kluski cienkim strumieniem. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ognień.

7

Wlej do zupy śmietankę, mieszając ciągle, aby się dobrze połączyła z resztą składników. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż zupa nabierze kremowej konsystencji.

8

Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekanym koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły