Letni wieniec bezowy

decomorreno
Letni wieniec bezowy

0

5 / 1

Pora na coś spektakularnego i jednocześnie prostego w przygotowaniu - oto letni wieniec bezowy. Clue tego przepisu to zdecydowanie idealna, wyrośnięta beza, puszysty kakaowy krem i mocno-owocowe wykończenie. Słodycz bezy idealnie komponuje się z delikatnie kwaśnym smakiem owoców, do tego wyjątkowa forma wieńca nadaje całości wyjątkowego charakteru. Skusisz się na kawałek?

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

6 szt. białko jaja kurzego

300 g cukier puder

1 łyżeczka sok z cytryny

500 śmietana 30%

6 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

300 g świeże owoce

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszaj łyżką.

2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ubitą bezę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier wieniec. Wierzch wygładź łyżką, robiąc lekki dołek. Piecz wieniec przez 10 minut w temp. 150 °C, następnie zmniejsz na 110 °C i pozostaw w piekarniku na 2 godziny. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

3

W kąpieli wodnej ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietankę ubij i delikatnie połącz z kakaowym kremem. W ten sposób przygotowany krem wyłóż na wieniec bezowy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły