Letni wieniec bezowy
decomorreno
Pora na coś spektakularnego i jednocześnie prostego w przygotowaniu - oto letni wieniec bezowy. Clue tego przepisu to zdecydowanie idealna, wyrośnięta beza, puszysty kakaowy krem i mocno-owocowe wykończenie. Słodycz bezy idealnie komponuje się z delikatnie kwaśnym smakiem owoców, do tego wyjątkowa forma wieńca nadaje całości wyjątkowego charakteru. Skusisz się na kawałek?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
251
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pora na coś spektakularnego i jednocześnie prostego w przygotowaniu - oto letni wieniec bezowy. Clue tego przepisu to zdecydowanie idealna, wyrośnięta beza, puszysty kakaowy krem i mocno-owocowe wykończenie. Słodycz bezy idealnie komponuje się z delikatnie kwaśnym smakiem owoców, do tego wyjątkowa forma wieńca nadaje całości wyjątkowego charakteru. Skusisz się na kawałek?
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. białko jaja kurzego
300 g cukier puder
1 łyżecz. sok z cytryny
500 śmietana 30%
6 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
300 g świeże owoce
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszaj łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ubitą bezę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier wieniec. Wierzch wygładź łyżką, robiąc lekki dołek. Piecz wieniec przez 10 minut w temp. 150 °C, następnie zmniejsz na 110 °C i pozostaw w piekarniku na 2 godziny. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
W kąpieli wodnej ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietankę ubij i delikatnie połącz z kakaowym kremem. W ten sposób przygotowany krem wyłóż na wieniec bezowy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
251
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka