Letni sernik limonkowy na zimno - Dzień Sernika
decomorreno
Letnie delicje dla prawdziwych smakoszy. W tym deserze przełamujemy subtelność sernika, kwaśną limonką. Dla bogatszego smaku, w spodzie ciasta znajdują się wiórki kokosowe, a także prażone orzechy laskowe. Smacznego :)
0
0 / 0
Letnie delicje dla prawdziwych smakoszy. W tym deserze przełamujemy subtelność sernika, kwaśną limonką. Dla bogatszego smaku, w spodzie ciasta znajdują się wiórki kokosowe, a także prażone orzechy laskowe. Smacznego :)
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
160 g wiórki kokosowe
60 g orzechy laskowe prażone
2 łyżka kakao decomorreno
50 g cukier puder
750 g twaróg sernikowy
50 g cukier puder
3 łyżka żelatyna
200 g mleko kokosowe
Przygotowanie
Wiórki podpraż na suchej patelni. Przesyp do blendera, dodaj pozostałe składniki na spód i blenduj aż się połączą. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Włóż do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę zalej 5 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
Limonki umyj i osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Meko kokosowe podgrzej, dodaj żelatynę i wymieszaj aż się rozpuści całkowicie.
Twaróg wymieszaj z sokiem, skórką oraz cukrem oraz mlekiem kokosowym.
Przełóż masę twarogową na czekoladowy spód. Całość włóż do lodówki na kilka godzin aż całkowicie stężeje. Przed podaniem możesz udekorować kawałkami limonki lub listkami mięty.