Letni deser galaretkowy

decomorreno
Letni deser galaretkowy

0

0 / 0

Zwolennicy galaretek jesteście z nami? Poznajcie naszą ciekawą propozycję na letni deser z owocowymi galaretkami oraz dodatkiem kakao. Koniecznie podziel się z innymi tą puszystą i słodką przyjemnością.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 opak. galaretka truskawkowa

1 opak. galaretka cytrynowa

1 opak. gaaretka agrestowa

1 l śmietana 36%

6 łyżecz. żelatyna

3 łyżka kakao decomorreno

200 woda

150 g cukier puder

Przygotowanie


1

Zagotuj wodę, wlej do trzech naczyń o pojemności minimum 300 ml. Do każdego wsyp galaretkę i rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia, gdy osiągną temp. pokojową włóż je do lodówki, aż całkowicie stężeją.

2

Zalej żelatynę ½ szklanką wody i odstaw do napęcznienia.

3

Do rondelka wlej 200 ml wody, dodaj 100 ml śmietanki oraz kakao i 60 g cukru pudru. Wymieszaj i podgrzej, ale nie zagotuj. Zdejmij z kuchenki i dodaj 1/3 napęczniałej żelatyny i mieszaj aż żelatyna dobrze się rozpuści. Przelej do szklanki i włóż do schłodzenia, a następnie do stężenia do lodówki.

4

Gdy galaretki całkowicie stężeją pokrój je nożem i wyjmij za pomocą łyżki. Formę silikonową posmaruj delikatnie olejem. Pozostałą część (900 ml) śmietanki podgrzej z cukrem pudrem, zdejmij z kuchenki i wymieszaj z napęczniałą żelatyną,

5

Do formy wlej odrobinę przestudzonej masy śmietankowej, dodaj pokrojoną galaretkę czekoladową. Wstaw do lodówki aż stężeje.

6

Następnie wymieszane galaretki i zalej je śmietankową masą. Ponownie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem możesz dodać świeże owoce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

175

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły