Leśny mech

mgjazzzz
Leśny mech

0

0 / 0

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

450 g szpinak

200 oliwa z oliwek

1 szkl. cukier

2 łyżeczka proszek do pieczenia

250 g serek mascarpone

200 śmietanka 36%

4 dek. cukier puder

1 łyżeczka cukier waniliowy

1 opak. śmietan-fix

1 pęcz. pestki granatu

1 pęcz. mięta do dekoracji

4 łyżeczka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Szpinak miksujemy benderem na jednolity mus (mrożony odsączyć a świeży podgrzać aż zwiędnie).

2

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Ubijając dolewamy oliwę z oliwek. Do masy dodajemy mus ze szpinaku. Miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników. Przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszamy.

3

Masę wylać do formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 170-180°C.

4

Ser mascarpone, śmietankę, cukier i wanilię ubijamy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietan-fix i ubijamy jeszcze chwilę.

5

Ciasto kroimy na dwie części i wykładamy kremem. Dekorujemy pestakami granata i liśćmi mięty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły