Leśny mech
mgjazzzz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
450 g szpinak
200 oliwa z oliwek
1 szkl. cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g serek mascarpone
200 śmietanka 36%
4 dag. cukier puder
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 opak. śmietan-fix
1 pęcz. pestki granatu
1 pęcz. mięta do dekoracji
4 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Szpinak miksujemy benderem na jednolity mus (mrożony odsączyć a świeży podgrzać aż zwiędnie).
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Ubijając dolewamy oliwę z oliwek. Do masy dodajemy mus ze szpinaku. Miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników. Przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszamy.
Masę wylać do formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 170-180°C.
Ser mascarpone, śmietankę, cukier i wanilię ubijamy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietan-fix i ubijamy jeszcze chwilę.
Ciasto kroimy na dwie części i wykładamy kremem. Dekorujemy pestakami granata i liśćmi mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.