Leniwe ze śmietaną i owocami

EkspertOdKuchni
Leniwe ze śmietaną i owocami

0

0 / 0

Leniwe to delikatne, miękkie kluski przygotowywane z tłustego twarogu, jajka, mąki i skrobi ziemniaczanej, które następnie gotuje się we wrzącej wodzie. W połączeniu ze słodkimi owocami leśnymi i gęstą śmietaną całość zyskuje kremową konsystencję i pyszny smak. Dzięki swojej uniwersalności i prostocie, leniwe ze śmietaną i owocami zasmakują każdemu — zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

600 g twaróg tłusty

2 szt. jajko

1 szcz. sól

2 łyżka skrobia ziemniaczana

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

200 g owoce leśne

60 g cukier

1 łyżeczka skrobia ziemniaczana

1 szkl. śmietana 18%

Przygotowanie


1

W dużej misce umieśćj zmielony twaróg, jajka i sól. Dobrze wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.

2

Całość wyłóż na stolnicę posypaną odrobiną mąki pszennej.

3

Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną do masy twarogowej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.

4

Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i podziel na dwie części.

5

Z każdej części uformuj wałek, oprósz wierzch, a następnie rozpłaszcz go nożem i pokrój na mniejsze kawałki.

6

W rondlu umieść owoce (świeże lub mrożone) i cukier, a następnie mieszaj na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.

7

Pod koniec wymieszaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej z odrobiną wody i wlej do sosu. Gotuj całość, aż do zgęstnienia.

8

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i delikatnie wrzucaj partiami kluski.

9

Leniwe gotuj przez kilkanaście sekund od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów za pomocą łyżki cedzakowej.

10

Leniwe serwuj ze śmietaną i gotowym sosem owocowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły