Leniwe ze śmietaną i owocami
EkspertOdKuchni
Leniwe to delikatne, miękkie kluski przygotowywane z tłustego twarogu, jajka, mąki i skrobi ziemniaczanej, które następnie gotuje się we wrzącej wodzie. W połączeniu ze słodkimi owocami leśnymi i gęstą śmietaną całość zyskuje kremową konsystencję i pyszny smak. Dzięki swojej uniwersalności i prostocie, leniwe ze śmietaną i owocami zasmakują każdemu — zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
828
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Leniwe to delikatne, miękkie kluski przygotowywane z tłustego twarogu, jajka, mąki i skrobi ziemniaczanej, które następnie gotuje się we wrzącej wodzie. W połączeniu ze słodkimi owocami leśnymi i gęstą śmietaną całość zyskuje kremową konsystencję i pyszny smak. Dzięki swojej uniwersalności i prostocie, leniwe ze śmietaną i owocami zasmakują każdemu — zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
600 g twaróg tłusty
2 szt. jajko
1 szczyp. sól
2 łyżka skrobia ziemniaczana
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
200 g owoce leśne
60 g cukier
1 łyżecz. skrobia ziemniaczana
1 szkl. śmietana 18%
Przygotowanie
W dużej misce umieśćj zmielony twaróg, jajka i sól. Dobrze wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
Całość wyłóż na stolnicę posypaną odrobiną mąki pszennej.
Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną do masy twarogowej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i podziel na dwie części.
Z każdej części uformuj wałek, oprósz wierzch, a następnie rozpłaszcz go nożem i pokrój na mniejsze kawałki.
W rondlu umieść owoce (świeże lub mrożone) i cukier, a następnie mieszaj na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
Pod koniec wymieszaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej z odrobiną wody i wlej do sosu. Gotuj całość, aż do zgęstnienia.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i delikatnie wrzucaj partiami kluski.
Leniwe gotuj przez kilkanaście sekund od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów za pomocą łyżki cedzakowej.
Leniwe serwuj ze śmietaną i gotowym sosem owocowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
828
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.