Leniwe pierogi z ziemniakami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Leniwe pierogi z ziemniakami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975975003.jpeg&w=3840&q=75)
Leniwe pierogi z ziemniakami
1
0 / 0
Leniwe pierogi z ziemniakami
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
4 szt. jajko
50 dag. ser twarogowy
20 dag. ziemniaki
5 dag. margaryna zwykła
4 dag. mąka ziemniaczana
3 dag. mąka pszenna tortowa
3 dag. bułka tarta
3 dag. masło
Przygotowanie
Obrane, ugotowane ziemniaki zemleć, zemleć także ser.
Margarynę utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami.
Połączyć masy.
Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek, sól, całość lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek średnicy 3 cm, spłaszczyć tępą stroną noża, zaznaczyć kratkę.
Kroić skośne kawałki szerokości 2-3 cm.
Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i przykryć.
Gdy się zagotują, odstawić, wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.