1

Składniki

2 Szczypty
sól
4 Sztuki
jajko
50 Dekagramów
Ser twarogowy
20 Dekagramów
ziemniaki
5 Dekagramów
margaryna zwykła
4 Dekagramy
mąka ziemniaczana
3 Dekagramy
mąka pszenna tortowa
3 Dekagramy
bułka tarta
3 Dekagramy
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obrane, ugotowane ziemniaki zemleć, zemleć także ser.
  2. Margarynę utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami.
  3. Połączyć masy.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek, sól, całość lekko wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek średnicy 3 cm, spłaszczyć tępą stroną noża, zaznaczyć kratkę.
  6. Kroić skośne kawałki szerokości 2-3 cm.
  7. Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i przykryć.
  8. Gdy się zagotują, odstawić, wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.

Opis

Leniwe pierogi z ziemniakami

Podobne przepisy

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Średni Do 1 godz

Sałatka śledziowa

Łatwy Do 1 godz

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min

Czekoladowe gofry z makaronu

Łatwy Do 40 min

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz

Pierniczki

Średni Do 1 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!