1

Składniki

2 Szczypty
sól
4 Sztuki
jajko
50 Dekagramów
Ser twarogowy
20 Dekagramów
ziemniaki
5 Dekagramów
margaryna zwykła
4 Dekagramy
mąka ziemniaczana
3 Dekagramy
mąka pszenna tortowa
3 Dekagramy
bułka tarta
3 Dekagramy
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Obrane, ugotowane ziemniaki zemleć, zemleć także ser.
  2. Margarynę utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami.
  3. Połączyć masy.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek, sól, całość lekko wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek średnicy 3 cm, spłaszczyć tępą stroną noża, zaznaczyć kratkę.
  6. Kroić skośne kawałki szerokości 2-3 cm.
  7. Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i przykryć.
  8. Gdy się zagotują, odstawić, wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.

Opis

Leniwe pierogi z ziemniakami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!