1

Składniki

2 Szczypty
sól
4 Sztuki
jajko
50 Dekagramów
Ser twarogowy
20 Dekagramów
ziemniaki
5 Dekagramów
margaryna zwykła
4 Dekagramy
mąka ziemniaczana
3 Dekagramy
mąka pszenna tortowa
3 Dekagramy
bułka tarta
3 Dekagramy
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obrane, ugotowane ziemniaki zemleć, zemleć także ser.
  2. Margarynę utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami.
  3. Połączyć masy.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek, sól, całość lekko wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek średnicy 3 cm, spłaszczyć tępą stroną noża, zaznaczyć kratkę.
  6. Kroić skośne kawałki szerokości 2-3 cm.
  7. Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i przykryć.
  8. Gdy się zagotują, odstawić, wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.

Opis

Leniwe pierogi z ziemniakami

Podobne przepisy

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Groch z kapusta i grzybami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Groch z kapusta i grzybami

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Frytki czosnkowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Frytki czosnkowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!