Leniwe pierogi z ziemniakami

m7
Leniwe pierogi z ziemniakami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Leniwe pierogi z ziemniakami

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szczyp. sól

4 szt. jajko

50 dag. ser twarogowy

20 dag. ziemniaki

5 dag. margaryna zwykła

4 dag. mąka ziemniaczana

3 dag. mąka pszenna tortowa

3 dag. bułka tarta

3 dag. masło

Przygotowanie


Obrane, ugotowane ziemniaki zemleć, zemleć także ser.

Margarynę utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami.

Połączyć masy.

Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek, sól, całość lekko wymieszać.

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek średnicy 3 cm, spłaszczyć tępą stroną noża, zaznaczyć kratkę.

Kroić skośne kawałki szerokości 2-3 cm.

Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i przykryć.

Gdy się zagotują, odstawić, wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

318

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły