Leniwe pierogi z ziemniakami
m7
Leniwe pierogi z ziemniakami
1
0 / 0
Leniwe pierogi z ziemniakami
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szcz. sól
4 szt. jajko
50 dek. ser twarogowy
20 dek. ziemniaki
5 dek. margaryna zwykła
4 dek. mąka ziemniaczana
3 dek. mąka pszenna tortowa
3 dek. bułka tarta
3 dek. masło
Przygotowanie
Obrane, ugotowane ziemniaki zemleć, zemleć także ser.
Margarynę utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami.
Połączyć masy.
Dodać mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę z białek, sól, całość lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek średnicy 3 cm, spłaszczyć tępą stroną noża, zaznaczyć kratkę.
Kroić skośne kawałki szerokości 2-3 cm.
Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i przykryć.
Gdy się zagotują, odstawić, wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.