0

Składniki

250 Gramów
Biały serek
250 Gramów
ziemniaki
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. 250 g sera białego
  2. 250 g ugotowanych ziemniaczków
  3. 1 jajko
  4. mąki tylko tyle aby dało się zagnieść luźne ciasto, nie klejące sie do rąk
  5. 1 cebulka
  6. sól, pieprz
  7. Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek.
  8. Odstawiamy do ostygnięcia.
  9. Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę ( mam taką do puree ziemniaczanego), dodajemy jajo, cebulkę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  10. Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy delikatne i miękkie ciasto.
  11. Z ciasta formujemy wałeczek, odrobinę go spłaszczamy i kroimy na małe kawałeczki.
  12. Wrzucamy partiami na osoloną wrzącą wodę i wyjmujemy gdy wypłyną na wierzch. To cała robota, a tyle smaku...
  13. Polecam kluseczki odsmażyć na patelni na brązowo- będą wtedy takie jakie lubię najbardziej chrupiące na zewnątrz a miękkie i delikatne w środku.
  14. Podajemy ze zrumienioną celulką

Opis

Leniwe kluseczki robiłam zawsze z białego sera, dodatek ziemniaków wydawał mi sie herezją. No i zawsze na słodko, posypane cukrem albo masełkiem. A dziś wszystko na odwrót... Dodałam ziemniaczki, polałam zrumienioną cebulką... pycha. Takie "leniwe kopytka"? No i jeszcze jedno- lubię, kiedy te kluseczki nie są twarde, muszą takie delikatne i mięciutkie, dlatego dodaję mało mąki. Ale wiem, że tyle przepisów ile kucharzących, nawet ja sama robię je różnie w zależności od nastroju. A no i niewątpliwie to bardzo nostalgiczne danie... kto nie pamięta barów mlecznych albo maminych leniwych?

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!