Leniwe kopytka

m7
Leniwe kopytka

0

0 / 0

Leniwe kluseczki robiłam zawsze z białego sera, dodatek ziemniaków wydawał mi sie herezją. No i zawsze na słodko, posypane cukrem albo masełkiem. A dziś wszystko na odwrót... Dodałam ziemniaczki, polałam zrumienioną cebulką... pycha. Takie "leniwe kopytka"? No i jeszcze jedno- lubię, kiedy te kluseczki nie są twarde, muszą takie delikatne i mięciutkie, dlatego dodaję mało mąki. Ale wiem, że tyle przepisów ile kucharzących, nawet ja sama robię je różnie w zależności od nastroju. A no i niewątpliwie to bardzo nostalgiczne danie... kto nie pamięta barów mlecznych albo maminych leniwych?

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

250 g biały serek

250 g ziemniaki

1 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

250 g sera białego

2

250 g ugotowanych ziemniaczków

3

1 jajko

4

mąki tylko tyle aby dało się zagnieść luźne ciasto, nie klejące sie do rąk

5

1 cebulka

6

sól, pieprz

7

Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek.

8

Odstawiamy do ostygnięcia.

9

Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę ( mam taką do puree ziemniaczanego), dodajemy jajo, cebulkę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

10

Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy delikatne i miękkie ciasto.

11

Z ciasta formujemy wałeczek, odrobinę go spłaszczamy i kroimy na małe kawałeczki.

12

Wrzucamy partiami na osoloną wrzącą wodę i wyjmujemy gdy wypłyną na wierzch. To cała robota, a tyle smaku...

13

Polecam kluseczki odsmażyć na patelni na brązowo- będą wtedy takie jakie lubię najbardziej chrupiące na zewnątrz a miękkie i delikatne w środku.

14

Podajemy ze zrumienioną celulką

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły