Leniwe kopytka
m7
Leniwe kluseczki robiłam zawsze z białego sera, dodatek ziemniaków wydawał mi sie herezją. No i zawsze na słodko, posypane cukrem albo masełkiem. A dziś wszystko na odwrót... Dodałam ziemniaczki, polałam zrumienioną cebulką... pycha. Takie "leniwe kopytka"? No i jeszcze jedno- lubię, kiedy te kluseczki nie są twarde, muszą takie delikatne i mięciutkie, dlatego dodaję mało mąki. Ale wiem, że tyle przepisów ile kucharzących, nawet ja sama robię je różnie w zależności od nastroju. A no i niewątpliwie to bardzo nostalgiczne danie... kto nie pamięta barów mlecznych albo maminych leniwych?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Leniwe kluseczki robiłam zawsze z białego sera, dodatek ziemniaków wydawał mi sie herezją. No i zawsze na słodko, posypane cukrem albo masełkiem. A dziś wszystko na odwrót... Dodałam ziemniaczki, polałam zrumienioną cebulką... pycha. Takie "leniwe kopytka"? No i jeszcze jedno- lubię, kiedy te kluseczki nie są twarde, muszą takie delikatne i mięciutkie, dlatego dodaję mało mąki. Ale wiem, że tyle przepisów ile kucharzących, nawet ja sama robię je różnie w zależności od nastroju. A no i niewątpliwie to bardzo nostalgiczne danie... kto nie pamięta barów mlecznych albo maminych leniwych?
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
250 g biały serek
250 g ziemniaki
1 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
250 g sera białego
250 g ugotowanych ziemniaczków
1 jajko
mąki tylko tyle aby dało się zagnieść luźne ciasto, nie klejące sie do rąk
1 cebulka
sól, pieprz
Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę ( mam taką do puree ziemniaczanego), dodajemy jajo, cebulkę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy delikatne i miękkie ciasto.
Z ciasta formujemy wałeczek, odrobinę go spłaszczamy i kroimy na małe kawałeczki.
Wrzucamy partiami na osoloną wrzącą wodę i wyjmujemy gdy wypłyną na wierzch. To cała robota, a tyle smaku...
Polecam kluseczki odsmażyć na patelni na brązowo- będą wtedy takie jakie lubię najbardziej chrupiące na zewnątrz a miękkie i delikatne w środku.
Podajemy ze zrumienioną celulką
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.