Leniwe kluski ze słodką polewą

malg
Leniwe kluski ze słodką polewą

1

0 / 0

Słodka polewa do klusek leniwych, pierogów po lubelsku lub pierogów z jabłkami.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg ziemniaki ugotowane

2 łyżecz. cukier

0.50 łyżecz. sól

0.50 kostka masło

0.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka bułka tarta

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka cukier

25 dag. ser biały

Przygotowanie


1

Kluski: pół kg ugotowanych i przekręconych przez maszynkę ziemniaków wymieszać z 25 dag przemielonego sera białego.

2

Do masy dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 całe jajko, 1 łyżkę cukru i pół płaskiej łyżeczki soli.

3

Na stolnicy wyrobić ciasto na jednolitą masę, dodać po łyżce mąki pszennej do momentu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta na kopytka i zacznie odchodzić od ręki.

4

Formować wałki o grubości około 1,5 cm i kroić na ukośne kawałki.

5

Wrzucić kluski do wrzącej osolonej wody i wyjąć, jak wypłyną na powierzchnię – gotujemy około 3 minut.

6

Kostkę masła rozpuścić na patelni. Wsypać 2 czubate łyżki tartej bułki i podsmażyć, aż bułka się zarumieni.

7

Kluski ułożyć na płaskich talerzach i polać słodkim sosem z masła, cukru i bułki tartej. Posypać cukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

502

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły