Leniwe kluski ze słodką polewą
malg
Słodka polewa do klusek leniwych, pierogów po lubelsku lub pierogów z jabłkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
502
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Słodka polewa do klusek leniwych, pierogów po lubelsku lub pierogów z jabłkami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki ugotowane
2 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
0.50 kostka masło
0.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka bułka tarta
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka cukier
25 dag. ser biały
Przygotowanie
Kluski: pół kg ugotowanych i przekręconych przez maszynkę ziemniaków wymieszać z 25 dag przemielonego sera białego.
Do masy dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 całe jajko, 1 łyżkę cukru i pół płaskiej łyżeczki soli.
Na stolnicy wyrobić ciasto na jednolitą masę, dodać po łyżce mąki pszennej do momentu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta na kopytka i zacznie odchodzić od ręki.
Formować wałki o grubości około 1,5 cm i kroić na ukośne kawałki.
Wrzucić kluski do wrzącej osolonej wody i wyjąć, jak wypłyną na powierzchnię – gotujemy około 3 minut.
Kostkę masła rozpuścić na patelni. Wsypać 2 czubate łyżki tartej bułki i podsmażyć, aż bułka się zarumieni.
Kluski ułożyć na płaskich talerzach i polać słodkim sosem z masła, cukru i bułki tartej. Posypać cukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
502
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.