Lemoniada truskawkowa z bazylią

EkspertOdKuchni
Lemoniada truskawkowa z bazylią

0

0 / 0

Lemoniada truskawkowa z bazylią to doskonały napój dla wszystkich miłośników owocowych smaków. Świetnie sprawdzi się na letnich piknikach, grillach, przyjęciach lub jako orzeźwienie podczas relaksującego popołudnia w ogrodzie. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż klasyczna lemoniada, szukając orzeźwiających połączeń smakowych. Dzięki prostocie przygotowania możesz cieszyć się pyszną lemoniadą w ciągu zaledwie kilkunastu minut. Smacznego!

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g truskawki

10 szt. liście bazyli

120 sok z cytryny

800 woda

80 g cukier

Przygotowanie


1

Truskawki należy dokładnie umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.

2

Liście bazylii również należy umyć i delikatnie osuszyć.

3

W blenderze dodaj truskawki, liście bazylii, sok z cytryny i cukier. Blenduj wszystkie składniki na gładką masę.

4

Przelej uzyskaną masę do dzbanka.

5

Następnie dodaj wodę gazowaną lub zwykłą do dzbanka i delikatnie wymieszaj składniki.

6

Dodaj kostki lodu i ponownie delikatnie wymieszaj.

7

Lemoniadę truskawkową z bazylią podawaj w wysokich szklankach lub kieliszkach.

8

Możesz udekorować napój plasterkami cytryny lub truskawek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły