Lemoniada truskawkowa z bazylią

EkspertOdKuchni
Lemoniada truskawkowa z bazylią

Średnia 0 / 0

Oceń!

Lemoniada truskawkowa z bazylią to doskonały napój dla wszystkich miłośników owocowych smaków. Świetnie sprawdzi się na letnich piknikach, grillach, przyjęciach lub jako orzeźwienie podczas relaksującego popołudnia w ogrodzie. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż klasyczna lemoniada, szukając orzeźwiających połączeń smakowych. Dzięki prostocie przygotowania możesz cieszyć się pyszną lemoniadą w ciągu zaledwie kilkunastu minut. Smacznego!

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g truskawki

10 szt. liście bazyli

120 sok z cytryny

800 woda

80 g cukier

Przygotowanie


Truskawki należy dokładnie umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.

Liście bazylii również należy umyć i delikatnie osuszyć.

W blenderze dodaj truskawki, liście bazylii, sok z cytryny i cukier. Blenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Przelej uzyskaną masę do dzbanka.

Następnie dodaj wodę gazowaną lub zwykłą do dzbanka i delikatnie wymieszaj składniki.

Dodaj kostki lodu i ponownie delikatnie wymieszaj.

Lemoniadę truskawkową z bazylią podawaj w wysokich szklankach lub kieliszkach.

Możesz udekorować napój plasterkami cytryny lub truskawek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

107

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły