Lemoniada ogórkowa

EkspertOdKuchni
Lemoniada ogórkowa

0

0 / 0

Lemoniada ogórkowa to idealny napój na gorące letnie dni. Kombinacja świeżych ogórków, limonek i mięty daje orzeźwiający smak, który doskonale gasi pragnienie. Podawaj ją schłodzoną i ciesz się jej orzeźwiającym smakiem. To świetny wybór na letnie spotkania w ogrodzie lub na pikniku. Smacznego!

4

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. ogórki

4 szt. limonka

4 łyżka cukier

1 l woda gazowana

Przygotowanie


1

Na początku obierz ogórki ze skórki, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.

2

Limonki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na pół i wyciśnij sok do miski.

3

Do miski z sokiem z limonek dodaj plasterki ogórków i cukier. Dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił i ogórki nabrały smaku limonki.

4

Dodaj listki mięty do miski i delikatnie je potłucz, aby uwolnić ich aromat.

5

Przelej mieszankę ogórkową do dzbanka i wlej do niego wodę gazowaną. Dokładnie wymieszaj.

6

Na koniec dodaj kostki lodu, które dodadzą napojowi dodatkowego orzeźwienia.

7

Dzbanek z lemoniadą ogórkową wstaw do lodówki na około 30 minut, aby wszystkie smaki się połączyły i napój się schłodził.

8

Przed podaniem możesz dodać kilka plasterków ogórka i limonki do każdego kieliszka jako dekorację.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

83

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły