Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem

EkspertOdKuchni
Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem

0

0 / 0

Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem to doskonała alternatywa dla klasycznej lemoniady, która idealnie sprawdzi się w letnie dni. Jest aromatyczna, kwaskowa i wyjątkowo orzeźwiająca. To świetny wybór na przyjęcia na świeżym powietrzu, pikniki lub po prostu jako napój na co dzień.

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szt. grejpfrut

1 szt. cytryna

500 ml woda

1 łodyga rozmaryn

1 szt. kostki lodu

Syrop

5 łodyga rozmaryn

150 ml woda

100 g cukier brązowy

Przygotowanie


1

Zaczynamy od przygotowania syropu rozmarynowego. W małym garnku połącz brązowy cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.

2

Gdy cukier się rozpuści, dodaj gałązki rozmarynu do syropu. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, aby rozmaryn mógł uwolnić swój aromat. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

3

Do dzbanka wyciśnij sok z grejpfrutów i cytryny. Przecedź, aby pozbyć się pestek i miąższu.

4

Dodaj ostudzony syrop rozmarynowy, wodę i dokładnie wymieszaj.

5

Przed podaniem dodaj do lemoniady kilka kostek lodu i udekoruj wierzch gałązką świeżego rozmarynu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

172

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły