Lemon posset – krem cytrynowy w połówce cytryny

EkspertOdKuchni

Szukasz efektownego, a jednocześnie prostego deseru? Lemon posset to klasyczny, aksamitny krem cytrynowy, który zachwyca swoją lekkością i intensywnym, orzeźwiającym smakiem. Podany w połówce świeżej cytryny nie tylko smakuje obłędnie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Idealny na letnie przyjęcia, eleganckie kolacje czy jako szybki, domowy deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników – śmietanki, cukru i świeżo wyciskanego soku z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz efektownego, a jednocześnie prostego deseru? Lemon posset to klasyczny, aksamitny krem cytrynowy, który zachwyca swoją lekkością i intensywnym, orzeźwiającym smakiem. Podany w połówce świeżej cytryny nie tylko smakuje obłędnie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Idealny na letnie przyjęcia, eleganckie kolacje czy jako szybki, domowy deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników – śmietanki, cukru i świeżo wyciskanego soku z cytryny.
3
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. duże cytryny
250 ml śmietanka 30%
60 g cukier
Przygotowanie
Przetnij dwie cytryny wzdłuż na pół.
Delikatnie wyciągnij miąższ łyżeczką – cytrynowe skórki będą później służyć jako miseczki.
Miąższ przełóż na sitko, wyciśnij z niego sok i usuń pestki.
Do rondelka wlej śmietankę kremówkę. Dodaj cukier oraz startą skórkę z jednej cytryny.
Postaw rondel na kuchence. Podgrzewaj śmietankę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zacznie się gotować.
Gdy śmietanka się zagotuje, wlej do niej 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Gotowy krem ostrożnie przelej do przygotowanych połówek cytryn. Wstaw je do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby krem dobrze stężał.
Przed podaniem posyp startą skórką z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.