Lemon posset – krem cytrynowy w połówce cytryny

EkspertOdKuchni
Lemon posset – krem cytrynowy w połówce cytryny

0

0 / 0

Szukasz efektownego, a jednocześnie prostego deseru? Lemon posset to klasyczny, aksamitny krem cytrynowy, który zachwyca swoją lekkością i intensywnym, orzeźwiającym smakiem. Podany w połówce świeżej cytryny nie tylko smakuje obłędnie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Idealny na letnie przyjęcia, eleganckie kolacje czy jako szybki, domowy deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników – śmietanki, cukru i świeżo wyciskanego soku z cytryny.

3

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. duże cytryny

250 ml śmietanka 30%

60 g cukier

Przygotowanie


1

Przetnij dwie cytryny wzdłuż na pół.

2

Delikatnie wyciągnij miąższ łyżeczką – cytrynowe skórki będą później służyć jako miseczki.

3

Miąższ przełóż na sitko, wyciśnij z niego sok i usuń pestki.

4

Do rondelka wlej śmietankę kremówkę. Dodaj cukier oraz startą skórkę z jednej cytryny.

5

Postaw rondel na kuchence. Podgrzewaj śmietankę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zacznie się gotować.

6

Gdy śmietanka się zagotuje, wlej do niej 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.

7

Gotowy krem ostrożnie przelej do przygotowanych połówek cytryn. Wstaw je do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby krem dobrze stężał.

8

Przed podaniem posyp startą skórką z cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły