Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią
admin_1
0
0 / 0
Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią - włoski obiad w Twoim domu! Jesteś fanem owoców morza? Lubisz makaronowe dania? Ta wyśmienita śródziemnomorska potrawa z pewnością skradnie Twoje serce. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. makaron malma penne rigate n 14
5 szt. fileciki anchois
1 pęcz. bazylia
0.50 szt. cebula
25 g orzechy piniowe
0.50 szt. pomarańcza
25 g rodzynki
0.50 szt. cytryna
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy
Dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.
Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii.