Lekkie muffinki z dżemem

pelinsala
Lekkie muffinki z dżemem

0

5 / 1

Lekkie i zdrowe muffiny z płatkami owsianymi i miodem zamiast cukru. Dzieci lubią jeść na słodko dlatego na drugie śniadanie zamiast batonika ze szkolnego sklepiku lepiej zjeść zdrowe muffinki upieczone przez mamę!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

25 g kakao decomorreno

60 g masło

60 miód pszczeli

130 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g mąka pszenna półrazowa

40 g płatki owsiane górskie

2 szt. jaja kurze całe

250 mleko uht 3,2%

2 łyżeczka proszek do pieczenia

12 łyżeczka dżem malinowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Podgrzej masło do uzyskania płynnej konsystencji.

2

Wlej masło do naczynia miksującego i dodaj: miód, mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, jajka oraz mleko. Całość miksuj do uzyskania w miarę gładkiej, gęstej masy.

3

Do gotowej masy dodaj 25g (ok. 5 łyżeczek) kakao i delikatnie przemieszaj masę.

4

Tak przygotowaną masę przełóż do foremek na muffinki (12 sztuk) napełniając je do połowy formy.

5

Następnie na każdą muffinkę nałóż łyżeczkę dżemu.

6

Wypełnij foremki pozostałą częścią masy, tak by dżem został w całości zalany masą.

7

Muffinki piecz w temperaturze ok. 170/180'C przez 20-25 minut - do momentu aż się zarumienią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły