Lekkie muffinki z dżemem
pelinsala
Lekkie i zdrowe muffiny z płatkami owsianymi i miodem zamiast cukru. Dzieci lubią jeść na słodko dlatego na drugie śniadanie zamiast batonika ze szkolnego sklepiku lepiej zjeść zdrowe muffinki upieczone przez mamę!
0
5 / 1
Lekkie i zdrowe muffiny z płatkami owsianymi i miodem zamiast cukru. Dzieci lubią jeść na słodko dlatego na drugie śniadanie zamiast batonika ze szkolnego sklepiku lepiej zjeść zdrowe muffinki upieczone przez mamę!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
25 g kakao decomorreno
60 g masło
60 miód pszczeli
130 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g mąka pszenna półrazowa
40 g płatki owsiane górskie
2 szt. jaja kurze całe
250 mleko uht 3,2%
2 łyżecz. proszek do pieczenia
12 łyżecz. dżem malinowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Podgrzej masło do uzyskania płynnej konsystencji.
Wlej masło do naczynia miksującego i dodaj: miód, mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, jajka oraz mleko. Całość miksuj do uzyskania w miarę gładkiej, gęstej masy.
Do gotowej masy dodaj 25g (ok. 5 łyżeczek) kakao i delikatnie przemieszaj masę.
Tak przygotowaną masę przełóż do foremek na muffinki (12 sztuk) napełniając je do połowy formy.
Następnie na każdą muffinkę nałóż łyżeczkę dżemu.
Wypełnij foremki pozostałą częścią masy, tak by dżem został w całości zalany masą.
Muffinki piecz w temperaturze ok. 170/180'C przez 20-25 minut - do momentu aż się zarumienią.