Legumina z borówkami
Kakao DecoMorreno
Legumina to deser na bazie kaszy manny, cukru, mleka i jajek. To idealny wybór na letnie popołudnie, kiedy sezon na borówki jest w pełni, ale doskonale smakuje również z mrożonymi owocami w chłodniejsze miesiące. Można go podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czekoladowa legumina z owocami z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, dorosłym i wszystkim, którzy cenią sobie słodko-kwaśne desery. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
666
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Legumina to deser na bazie kaszy manny, cukru, mleka i jajek. To idealny wybór na letnie popołudnie, kiedy sezon na borówki jest w pełni, ale doskonale smakuje również z mrożonymi owocami w chłodniejsze miesiące. Można go podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czekoladowa legumina z owocami z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, dorosłym i wszystkim, którzy cenią sobie słodko-kwaśne desery. Życzymy smacznego!
11
Składniki
80 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 ml mleko
100 g cukier
5 szt. jajka kurze
1 szczyp. sól
120 g kasza manna
100 g masło
1 szt. bułka tarta do wysypania formy
1 łyżka kakao decomorreno
Sos borówkowy
200 g borówki
50 g cukier
10 g masło
Przygotowanie
W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wsyp kaszę mannę, ciągle mieszając. Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
Po ostygnięciu kaszki oddziel żółtka od białek. Do ostudzonej kaszki dodaj 5 żółtek, masło oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Ubij białka na sztywną pianę. Mniejszą część ubitej piany dodaj do masy kaszowej i energicznie wymieszaj, aby nieco ją rozrzedzić. Pozostałą część delikatnie wmieszaj, aby zachować puszystą strukturę.
Wysmaruj kokilki masłem i oprósz kaszką manną. Masę nakładaj do 3/4 wysokości kokilek zaraz po jej wymieszaniu.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Piecz leguminę przez około 30-35 minut, aż wyrośnie i jej wierzch się zezłoci.
Na patelni rozpuść masło, dodaj borówki oraz cukier. Smaż, mieszając na średnim ogniu, aż borówki puszczą sok, a całość zgęstnieje.
Po upływie czasu pieczenia uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw leguminę do lekkiego ostudzenia, aby nie opadła. Jeszcze ciepłą wyłóż z kokilek i podawaj z sosem borówkowym.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
666
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.