Legumina z borówkami

Kakao DecoMorreno
Legumina z borówkami

0

0 / 0

Legumina to deser na bazie kaszy manny, cukru, mleka i jajek. To idealny wybór na letnie popołudnie, kiedy sezon na borówki jest w pełni, ale doskonale smakuje również z mrożonymi owocami w chłodniejsze miesiące. Można go podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czekoladowa legumina z owocami z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, dorosłym i wszystkim, którzy cenią sobie słodko-kwaśne desery. Życzymy smacznego!

11

Składniki

80 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 ml mleko

100 g cukier

5 szt. jajka kurze

1 szczyp. sól

120 g kasza manna

100 g masło

1 szt. bułka tarta do wysypania formy

1 łyżka kakao decomorreno

Sos borówkowy

200 g borówki

50 g cukier

10 g masło

Przygotowanie


1

W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wsyp kaszę mannę, ciągle mieszając. Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.

2

Po ostygnięciu kaszki oddziel żółtka od białek. Do ostudzonej kaszki dodaj 5 żółtek, masło oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

3

Ubij białka na sztywną pianę. Mniejszą część ubitej piany dodaj do masy kaszowej i energicznie wymieszaj, aby nieco ją rozrzedzić. Pozostałą część delikatnie wmieszaj, aby zachować puszystą strukturę.

4

Wysmaruj kokilki masłem i oprósz kaszką manną. Masę nakładaj do 3/4 wysokości kokilek zaraz po jej wymieszaniu.

5

Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Piecz leguminę przez około 30-35 minut, aż wyrośnie i jej wierzch się zezłoci.

6

Na patelni rozpuść masło, dodaj borówki oraz cukier. Smaż, mieszając na średnim ogniu, aż borówki puszczą sok, a całość zgęstnieje.

7

Po upływie czasu pieczenia uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw leguminę do lekkiego ostudzenia, aby nie opadła. Jeszcze ciepłą wyłóż z kokilek i podawaj z sosem borówkowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły