Leczo wegetariańskie
uwielbiampl
Leczo - tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Proponujemy wegetariańską wersję tego pysznego dania. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne: pomidory, pieczarki, papryka, cebula, koncentrat pomidorowy oraz cukinia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Leczo - tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Proponujemy wegetariańską wersję tego pysznego dania. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne: pomidory, pieczarki, papryka, cebula, koncentrat pomidorowy oraz cukinia.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
2 łyżecz. papryka
5 szt. pomidor
1 szt. cukinia
2 szt. papryka
3 szt. pieczarki
1 szt. cebula
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka olej
Przygotowanie
Cebule obieramy, kroimy w pół plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Z papryk wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w plastry. Następnie pokrojone warzywa wrzucamy do smażącej się cebuli.
Dosypujemy paprykę, dolewamy 4 łyżki wody aby zabezpieczyć potrawę przed przywieraniem.
W czajniku zagotowujemy wodę.
Z pomidorów ściągamy szypułki, układamy w misce i zalewamy wrzącą wodą. Po 3 minutach odcedzamy i obieramy ze skórki. Kroimy pomidorki na ósemki i wrzucamy do reszty warzyw.
Dodajemy koncentrat, sól, pieprz i cukier.
Mieszamy i dusimy jakieś 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.