Leczo wegetariańskie

uwielbiampl
Leczo wegetariańskie

0

0 / 0

Leczo - tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Proponujemy wegetariańską wersję tego pysznego dania. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne: pomidory, pieczarki, papryka, cebula, koncentrat pomidorowy oraz cukinia.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól

2 łyżecz. papryka

5 szt. pomidor

1 szt. cukinia

2 szt. papryka

3 szt. pieczarki

1 szt. cebula

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Cebule obieramy, kroimy w pół plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Z papryk wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w plastry. Następnie pokrojone warzywa wrzucamy do smażącej się cebuli.

2

Dosypujemy paprykę, dolewamy 4 łyżki wody aby zabezpieczyć potrawę przed przywieraniem.

3

W czajniku zagotowujemy wodę.

4

Z pomidorów ściągamy szypułki, układamy w misce i zalewamy wrzącą wodą. Po 3 minutach odcedzamy i obieramy ze skórki. Kroimy pomidorki na ósemki i wrzucamy do reszty warzyw.

5

Dodajemy koncentrat, sól, pieprz i cukier.

6

Mieszamy i dusimy jakieś 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

183

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły