Leczo wegańskie z cukinią i pieczarkami z ogórkami konserwowymi
formularz
0
5 / 1
Leczo to idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad z dużą ilością warzyw, a z małą ilością kalorii. Sprawdzi się idealnie podane bez dodatków lub z pełnoziarnistym chlebem czy kaszą np. gryczaną lub jaglaną.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kost. tofu wędzone
3 łyżka sos sojowy
2 szt. cukinia
150 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 pusz. pomidory krojone łowicz
200 g pieczarki
2 szt. cebula
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szt. sól
1 łyżeczka papryka słodka
1 szcz. pieprz czarny
Przygotowanie
Tofu kroimy w drobną kostkę. Następnie obtaczamy je w sosie sojowym i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i tofu. Krótko podsmażamy. Cukinię i ogórki kroimy w plastry, a pieczarki w kostkę. Wrzucamy warzywa do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory krojone. Całość gotujemy ok. 15 minut.
Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i tofu. Krótko podsmażamy.
Cukinię i ogórki kroimy w plastry, a pieczarki w kostkę. Wrzucamy warzywa do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory krojone.
Całość gotujemy ok. 15 minut.