Leczo do słoików
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Leczo do słoików](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9382-1702058113825.jpeg&w=3840&q=75)
na zimę
0
0 / 0
na zimę
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 kg cukinia
1.50 kg papryka czerwona
0.50 kg papryka żółta
1.50 kg pomidor
1 kg cebula
Przygotowanie
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki - kroimy w kostkę, paprykę obieramy ze skórki- kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka - podsmażamy na oleju. Wszystko wkładamy do dużego garnka, podlewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości. następnie gorące leczo wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.
W zimę wyjmujemy słoiki, dokładamy kiełbaskę lub mięso doprawiamy do smaku koncentratem i przyprawami - leczo gotowe.
Sposób na obranie pomidorów: pomidory nacinamy na 4, zalewamy wrzątkiem, po 5-10 minutach zdejmujemy skórkę.
Sposób na obranie papryki: paprykę oczyszczamy, wkładamy do garnka, gotujemy około 10 minut, następnie kilka razy zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki.