Leczo węgierskie

Łowicz

Leczo to tradycyjne, aromatyczne danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni węgierskiej. Jego bazą są soczyste papryki, dojrzałe pomidory oraz pikantna kiełbasa – najlepiej węgierska lub podwawelska. Danie to idealnie sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Leczo jest łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i pełne warzyw. To idealna propozycja dla fanów dań jednogarnkowych i aromatycznych połączeń smakowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Leczo to tradycyjne, aromatyczne danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni węgierskiej. Jego bazą są soczyste papryki, dojrzałe pomidory oraz pikantna kiełbasa – najlepiej węgierska lub podwawelska. Danie to idealnie sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Leczo jest łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i pełne warzyw. To idealna propozycja dla fanów dań jednogarnkowych i aromatycznych połączeń smakowych.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g kiełbasa podwawelska
2 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
3 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. papryka zielona
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka olej
1 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. papryka ostra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty, aż będzie szklista. Dorzuć czosnek i chwilę podsmaż.
Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut, mieszając. Gdy papryka lekko zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
Dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20–25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą.
Leczo najlepiej smakuje na ciepło, podane z pieczywem, ryżem lub kaszą. Można posypać świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.