Leczo węgierskie

Łowicz
Leczo węgierskie

1

0 / 0

Leczo to tradycyjne, aromatyczne danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni węgierskiej. Jego bazą są soczyste papryki, dojrzałe pomidory oraz pikantna kiełbasa – najlepiej węgierska lub podwawelska. Danie to idealnie sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Leczo jest łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i pełne warzyw. To idealna propozycja dla fanów dań jednogarnkowych i aromatycznych połączeń smakowych.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g kiełbasa podwawelska

2 szt. cebula

3 szt. ząbki czosnku

3 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. papryka zielona

1 puszka pomidory krojone łowicz

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka olej

1 łyżecz. papryka słodka

0.50 łyżecz. papryka ostra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

2

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty, aż będzie szklista. Dorzuć czosnek i chwilę podsmaż.

3

Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut, mieszając. Gdy papryka lekko zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.

4

Dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20–25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą.

5

Leczo najlepiej smakuje na ciepło, podane z pieczywem, ryżem lub kaszą. Można posypać świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

347

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły