Łazankowe trendy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Łazankowe trendy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975411129.jpeg&w=3840&q=75)
2
3.5 / 2
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella łazanki
100 g boczek wędzony
2 szt. por
1 szt. cebula
50 g masło
50 śmietana 18%
1 łyżka ocet jabłkowy
0.50 pęcz. koperek
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
1
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Siekamy drobno czosnek i koperek, cebulę i pora kroimy w talarki.
3
Boczek kroimy w kostkę.
4
Na patelni roztapiamy masło, smażymy posiekany czosnek, boczek, cebulę i pora. Dusimy przez 5 minut.
5
Dolewamy ocet jabłkowy i dusimy kolejne 5 minut.
6
Powoli dolewamy śmietanę i podgrzewamy sos przez 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7
Makaron łączymy z sosem na patelni.
8
Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.