Łazankowe trendy
lubella

Wartości odżywcze na porcję
Energia
580
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 3.5 / 2
Oceń!
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella łazanki
100 g boczek wędzony
2 szt. por
1 szt. cebula
50 g masło
50 śmietana 18%
1 łyżka ocet jabłkowy
0.50 pęcz. koperek
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Kroki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Siekamy drobno czosnek i koperek, cebulę i pora kroimy w talarki.

Boczek kroimy w kostkę.

Na patelni roztapiamy masło, smażymy posiekany czosnek, boczek, cebulę i pora. Dusimy przez 5 minut.

Dolewamy ocet jabłkowy i dusimy kolejne 5 minut.

Powoli dolewamy śmietanę i podgrzewamy sos przez 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron łączymy z sosem na patelni.

Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
580
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.