Łazankowe trendy

lubella

Wartości odżywcze na porcję
Energia
580
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.5 / 2
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella łazanki
100 g boczek wędzony
2 szt. por
1 szt. cebula
50 g masło
50 śmietana 18%
1 łyżka ocet jabłkowy
0.50 pęcz. koperek
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Siekamy drobno czosnek i koperek, cebulę i pora kroimy w talarki.
Boczek kroimy w kostkę.
Na patelni roztapiamy masło, smażymy posiekany czosnek, boczek, cebulę i pora. Dusimy przez 5 minut.
Dolewamy ocet jabłkowy i dusimy kolejne 5 minut.
Powoli dolewamy śmietanę i podgrzewamy sos przez 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron łączymy z sosem na patelni.
Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
580
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.