Łazanki z makiem i bakaliami (TM6, TM5)
Lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
696
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
16
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron łazanki lubella
25 g orzechy włoskie łuskane
25 g migdały ze skórką
60 g suszone owoce bez pestek (np. śliwki, morele, figi)
250 g mak
250 g mleko
50 g miód płynny
2500 ml woda do gotowania makaronu
40 g rodzynki
1 łyżecz. skórka otarta z pomarańczy
0.50 łyżecz. aromat waniliowy lub pomarańczowy
1 szt. pomarańcza pokrojona w półplastry do dekoracji
Przydatne przybory kuchenne
1 szt. miska
Części urządzenia Thermomix
1 szt. miarka
1 szt. kopystka
1 szt. dolna część przystawki varoma
Przygotowanie
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć suszone owoce rozdrobnić 6-7 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z orzechami i migdałami.
Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku*, zmielić 30 s/obr. 10. Zmielony mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać mleko i miód, podgrzewać 13 min/90°C/obr. 3. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku ugotować odważony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zawartość naczynia miksującego zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami, rozdrobnione suszone owoce, rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat waniliowy, przemieszać kopystką, wymieszać 20 s/⟲/obr. 5. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Dodać masę makową, wymieszać. Łazanki z makiem i bakaliami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane pomarańczą.
*WSKAZÓWKA: do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Można wówczas pominąć punkt 4. dotyczący mielenia maku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
696
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.