Łazanki z makiem i bakaliami (TM6, TM5)

Lubella
Łazanki z makiem i bakaliami (TM6, TM5)

0

0 / 0

16

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron łazanki lubella

25 g orzechy włoskie łuskane

25 g migdały ze skórką

60 g suszone owoce bez pestek (np. śliwki, morele, figi)

250 g mak

250 g mleko

50 g miód płynny

2500 ml woda do gotowania makaronu

40 g rodzynki

1 łyżecz. skórka otarta z pomarańczy

0.50 łyżecz. aromat waniliowy lub pomarańczowy

1 szt. pomarańcza pokrojona w półplastry do dekoracji

Przydatne przybory kuchenne

1 szt. miska

Części urządzenia Thermomix

1 szt. miarka

1 szt. kopystka

1 szt. dolna część przystawki varoma

Przygotowanie


1

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.

2

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3

Do naczynia miksującego włożyć suszone owoce rozdrobnić 6-7 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z orzechami i migdałami.

4

Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku*, zmielić 30 s/obr. 10. Zmielony mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5

Dodać mleko i miód, podgrzewać 13 min/90°C/obr. 3. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku ugotować odważony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zawartość naczynia miksującego zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.

6

Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami, rozdrobnione suszone owoce, rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat waniliowy, przemieszać kopystką, wymieszać 20 s/⟲/obr. 5. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Dodać masę makową, wymieszać. Łazanki z makiem i bakaliami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane pomarańczą.

7

*WSKAZÓWKA: do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Można wówczas pominąć punkt 4. dotyczący mielenia maku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

696

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły