Łazanki z makiem i bakaliami
m7
1
0 / 0
0
Typowe danie wigilijne.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżeczka sól
50 gr masło
3 łyżka miód pszczeli
2 łyżka skórka z pomarańczy
50 dek. makaron spaghetti
30 dek. mak niebieski
0.50 szkl. migdały
0.50 szkl. rodzynki
0.50 szkl. orzechy włoskie
0.50 szkl. figi suszone
Przygotowanie
1
Mak moczyć 3 godziny, ugotować w wodzie i zmielić w maszynce do maku. Masło stopić. Miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Migdały, figi, rodzynki drobno posiekać. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do makaronu wlać masło i płynny miód, dołożyć mak i bakalie i wszytko wymieszać. Podawać na gorąco...dla większych łasuchów można posypać cukrem.