Łazanki z makiem i bakaliami

m7
Łazanki z makiem i bakaliami

1

0 / 0

Typowe danie wigilijne.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. sól

50 g masło

3 łyżka miód pszczeli

2 łyżka skórka z pomarańczy

50 dag. makaron spaghetti

30 dag. mak niebieski

0.50 szkl. migdały

0.50 szkl. rodzynki

0.50 szkl. orzechy włoskie

0.50 szkl. figi suszone

Przygotowanie


1

Mak moczyć 3 godziny, ugotować w wodzie i zmielić w maszynce do maku. Masło stopić. Miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Migdały, figi, rodzynki drobno posiekać. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do makaronu wlać masło i płynny miód, dołożyć mak i bakalie i wszytko wymieszać. Podawać na gorąco...dla większych łasuchów można posypać cukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

858

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

105

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły