Łazanki z kapustą i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Łazanki z kapustą i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1701439578897.jpg&w=3840&q=75)
Najlepszy przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami które zachwycą całą rodzinę przy świątecznym stole.
0
0 / 0
Najlepszy przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami które zachwycą całą rodzinę przy świątecznym stole.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki potrzebne do przygotowania łazanek
300 g kapusta kiszona
100 g lubella łazanki
1 szt. cebula
400 g pieczarki brązowe
30 g suszone borowiki
1 łyżka oleju
0.50 łyżecz. kminku mielonego
0.50 łyżecz. cukru
2 szt. listki laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Suszone grzyby zalej zimną wodą, odstaw na całą noc.
Kapustę przepłucz zimną wodą, drobno posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki lub drobniej. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż ok. 2 min, aż się zeszkli. Zwiększ moc palnika i dodaj pieczarki. Smaż ok. 5-7 min, aż się zrumienią.
Odcedź namoczone grzyby (nie wylewaj wody), drobno posiekaj.
Na patelnię dodaj kapustę, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i cukier, po czym podsmażaj całość mieszając przez ok. 2 min.
Wlej ok. 100 ml wody po namaczaniu grzybów i gotuj kapustę pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Mieszaj co jakiś czas, aby kapusta się nie przypaliła. Jeśli jest za sucha, dodaj jeszcze trochę wody z namaczania grzybów.
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z gotową kapustą.