Łazanki z kapustą i grzybami

Lubella
Łazanki z kapustą i grzybami

0

0 / 0

Najlepszy przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami które zachwycą całą rodzinę przy świątecznym stole.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki potrzebne do przygotowania łazanek

300 g kapusta kiszona

100 g lubella łazanki

1 szt. cebula

400 g pieczarki brązowe

30 g suszone borowiki

1 łyżka oleju

0.50 łyżecz. kminku mielonego

0.50 łyżecz. cukru

2 szt. listki laurowe

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Suszone grzyby zalej zimną wodą, odstaw na całą noc.

2

Kapustę przepłucz zimną wodą, drobno posiekaj.

3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki lub drobniej. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż ok. 2 min, aż się zeszkli. Zwiększ moc palnika i dodaj pieczarki. Smaż ok. 5-7 min, aż się zrumienią.

4

Odcedź namoczone grzyby (nie wylewaj wody), drobno posiekaj.

5

Na patelnię dodaj kapustę, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i cukier, po czym podsmażaj całość mieszając przez ok. 2 min.

6

Wlej ok. 100 ml wody po namaczaniu grzybów i gotuj kapustę pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Mieszaj co jakiś czas, aby kapusta się nie przypaliła. Jeśli jest za sucha, dodaj jeszcze trochę wody z namaczania grzybów.

7

W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z gotową kapustą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły