Łazanki z kapustą i grzybami
Lubella
Łazanki z kapustą i grzybami to klasyczne danie, które idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Połączenie delikatnego makaronu, kwaśnej kapusty, aromatycznych pieczarek i borowików tworzy pełne smaku danie, które zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej kuchni. To doskonała propozycja na wigilijną kolację lub świąteczny obiad. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
409
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łazanki z kapustą i grzybami to klasyczne danie, które idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Połączenie delikatnego makaronu, kwaśnej kapusty, aromatycznych pieczarek i borowików tworzy pełne smaku danie, które zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej kuchni. To doskonała propozycja na wigilijną kolację lub świąteczny obiad. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki potrzebne do przygotowania łazanek
300 g kapusta kiszona
100 g lubella łazanki
1 szt. cebula
400 g pieczarki brązowe
30 g suszone borowiki
1 łyżka oleju
0.50 łyżecz. kminku mielonego
0.50 łyżecz. cukru
2 szt. listki laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Suszone grzyby zalej zimną wodą, odstaw na całą noc.
Kapustę przepłucz zimną wodą, drobno posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki lub drobniej. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż ok. 2 min, aż się zeszkli. Zwiększ moc palnika i dodaj pieczarki. Smaż ok. 5-7 min, aż się zrumienią.
Odcedź namoczone grzyby (nie wylewaj wody), drobno posiekaj.
Na patelnię dodaj kapustę, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i cukier, po czym podsmażaj całość mieszając przez ok. 2 min.
Wlej ok. 100 ml wody po namaczaniu grzybów i gotuj kapustę pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Mieszaj co jakiś czas, aby kapusta się nie przypaliła. Jeśli jest za sucha, dodaj jeszcze trochę wody z namaczania grzybów.
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z gotową kapustą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
409
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.