Łazanki z kapustą i grzybami
Lubella
Najlepszy przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami które zachwycą całą rodzinę przy świątecznym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Najlepszy przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami które zachwycą całą rodzinę przy świątecznym stole.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki potrzebne do przygotowania łazanek
300 g kapusta kiszona
100 g lubella łazanki
1 szt. cebula
400 g pieczarki brązowe
30 g suszone borowiki
1 łyżka oleju
0.50 łyżecz. kminku mielonego
0.50 łyżecz. cukru
2 szt. listki laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Suszone grzyby zalej zimną wodą, odstaw na całą noc.
Kapustę przepłucz zimną wodą, drobno posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki lub drobniej. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż ok. 2 min, aż się zeszkli. Zwiększ moc palnika i dodaj pieczarki. Smaż ok. 5-7 min, aż się zrumienią.
Odcedź namoczone grzyby (nie wylewaj wody), drobno posiekaj.
Na patelnię dodaj kapustę, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i cukier, po czym podsmażaj całość mieszając przez ok. 2 min.
Wlej ok. 100 ml wody po namaczaniu grzybów i gotuj kapustę pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Mieszaj co jakiś czas, aby kapusta się nie przypaliła. Jeśli jest za sucha, dodaj jeszcze trochę wody z namaczania grzybów.
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z gotową kapustą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.