4

Składniki

1 Sztuka
ingridient
makaron Lubella łazanki
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
masło
50 Dekagramów
grzyby suszone
50 Dekagramów
kapusta kiszona
20 Dekagramów
śliwki suszone
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wlewamy wodę, w której gotowaliśmy wcześniej grzyby, przykrywamy i gotujemy ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę płuczemy dokładnie i wyciskamy nadmiar wody, kroimy i jeszcze raz płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości i dobrze odciskamy.
  3. Wypłukane grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je przez ok. 20 minut. Śliwki i cebulę kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę przez ok. 5 minut, aż się zrumieni. Dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku, smażymy chwilę, dodajemy kapustę i dalej chwilę smażymy.
  5. Odkrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn się zredukuje. Łączymy z łazankami.

Opis

Idealne danie żeby wprowadzić się w świąteczny nastrój :)

Podobne przepisy

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Kapusta z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Kapusta z grzybami

Kapusta wigilijna.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kapusta wigilijna.

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Bigos z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Bigos z grzybami

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Bigos świąteczny

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos świąteczny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!