Łazanki z kapustą i grzybami

goodfoodlover
Łazanki z kapustą i grzybami

4

0 / 0

Smak świąt na talerzu, czyli łazanki z kapustą i grzybami! Idealne danie, żeby wprowadzić się w świąteczny nastrój. Do wykonania naszego przepisu potrzebne będą następujące składniki: makaron łazanki, cebula, masło, grzyby suszone, kapusta kiszona i śliwki suszone.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. makaron lubella łazanki

1 szt. cebula

2 łyżka masło

50 dag. grzyby suszone

50 dag. kapusta kiszona

20 dag. śliwki suszone

Przygotowanie


1

Wlewamy wodę, w której gotowaliśmy wcześniej grzyby, przykrywamy i gotujemy ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.

2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę płuczemy dokładnie i wyciskamy nadmiar wody, kroimy i jeszcze raz płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości i dobrze odciskamy.

3

Wypłukane grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je przez ok. 20 minut. Śliwki i cebulę kroimy w kostkę.

4

Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę przez ok. 5 minut, aż się zrumieni. Dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku, smażymy chwilę, dodajemy kapustę i dalej chwilę smażymy.

5

Odkrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn się zredukuje. Łączymy z łazankami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1982

kcal

Białka

101

gram

Węglowodany

303

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły