Łazanki z kapustą i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Łazanki z kapustą i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363690.jpeg&w=3840&q=75)
Smak świąt na talerzu, czyli łazanki z kapustą i grzybami! Idealne danie, żeby wprowadzić się w świąteczny nastrój. Do wykonania naszego przepisu potrzebne będą następujące składniki: makaron łazanki, cebula, masło, grzyby suszone, kapusta kiszona i śliwki suszone.
4
0 / 0
Smak świąt na talerzu, czyli łazanki z kapustą i grzybami! Idealne danie, żeby wprowadzić się w świąteczny nastrój. Do wykonania naszego przepisu potrzebne będą następujące składniki: makaron łazanki, cebula, masło, grzyby suszone, kapusta kiszona i śliwki suszone.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. makaron lubella łazanki
1 szt. cebula
2 łyżka masło
50 dag. grzyby suszone
50 dag. kapusta kiszona
20 dag. śliwki suszone
Przygotowanie
Wlewamy wodę, w której gotowaliśmy wcześniej grzyby, przykrywamy i gotujemy ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę płuczemy dokładnie i wyciskamy nadmiar wody, kroimy i jeszcze raz płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości i dobrze odciskamy.
Wypłukane grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je przez ok. 20 minut. Śliwki i cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę przez ok. 5 minut, aż się zrumieni. Dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku, smażymy chwilę, dodajemy kapustę i dalej chwilę smażymy.
Odkrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn się zredukuje. Łączymy z łazankami.