Łazanki z kapustą, grzybami i ogórkami
formularz
Łazanki to niezwykłe proste i tanie danie, które jest pożywne i smaczne. Będzie idealną propozycją, jeśli nie masz za dużo w lodówce, a chcesz zaspokoić swój głód z pomocą makaronu okraszonego kapustą i grzybami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Łazanki to niezwykłe proste i tanie danie, które jest pożywne i smaczne. Będzie idealną propozycją, jeśli nie masz za dużo w lodówce, a chcesz zaspokoić swój głód z pomocą makaronu okraszonego kapustą i grzybami!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron łazanki lubella
500 g kapusta kiszona
100 wrzątek
20 g grzyby suszone
1 szt. marchewka
2 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. cebula
2 łyżka masło klarowane
1 łyżka suszona włoszczyzna
Przygotowanie
Grzyby zalać około 150 ml wrzątku i odstawić na 30 minut.
Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, przełożyć do dużego garnka i dodać przepłukaną kapustę kiszoną oraz namoczone grzyby (wraz z wodą) i zagotować.
Marchewkę zetrzeć i razem z suszoną włoszczyzną dodać do kapusty, gotować do momentu, aż kapusta zmięknie.
W międzyczasie ugotować al dente łazanki i wymieszać z kapustą wraz z pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.