Łazanki w stylu włoskim

m7
Łazanki w stylu włoskim

0

0 / 0

Połączenie tradycyjnych łazanek z włoskimi ziołami i suszonymi pomidorkami.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

1 łyżecz. bazylia

1 łyżecz. tymianek

500 g makaronu łazanki

200 g pomidory suszone

150 g oliwki zielone

250 g ser żółty

2 szt. czosnek

1 łyżka przecier pomidorowy łowicz

0.50 szt. kapusta biała

Przygotowanie


1

Kapustę pokroić jak na łazanki i obgotować w wodzie z łyżką przecieru, połową posiekanych pomidorów suszonych, tymiankiem i solą do smaku.

2

Łazanki ugotować osobno al dente. Odcedzić makaron, odcedzić kapustę i wymieszać razem. Dodać oliwki, bazylię, przeciśnięty czosnek i starty na grubych oczkach ser oraz resztę suszonych pomidorów( posiekanych drobno). Dosolić i dopieprzyć do smaku.

3

Przemieszać delikatnie. Zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 25 minut. Zdaniem moich dzieci tak przygotowane łazanki są o niebo lepsze od tradycyjnych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

562

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły