Łazanki w stylu włoskim
m7
0
0 / 0
0
Połączenie tradycyjnych łazanek z włoskimi ziołami i suszonymi pomidorkami.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szcz. sól
2 szcz. pieprz
1 łyżeczka bazylia
1 łyżeczka tymianek
500 gr makaronu łazanki
200 gr pomidory suszone
150 gr oliwki zielone
250 gr ser żółty
2 szt czosnek
1 łyżka przecier pomidorowy łowicz
0.50 szt kapusta biała
Przygotowanie
Kapustę pokroić jak na łazanki i obgotować w wodzie z łyżką przecieru, połową posiekanych pomidorów suszonych, tymiankiem i solą do smaku.
Łazanki ugotować osobno al dente. Odcedzić makaron, odcedzić kapustę i wymieszać razem. Dodać oliwki, bazylię, przeciśnięty czosnek i starty na grubych oczkach ser oraz resztę suszonych pomidorów( posiekanych drobno). Dosolić i dopieprzyć do smaku.
Przemieszać delikatnie. Zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 25 minut. Zdaniem moich dzieci tak przygotowane łazanki są o niebo lepsze od tradycyjnych.