Lazania ze szpinakiem i dorszem
bartek
Potrawa powstała przypadkiem i zupełnie spontanicznie; miałem robić rybę po grecku, ale okazało się, że mam tylko dwa płaty dorsza, napoczętą paczkę szpinaku i końcówkę lazanii...
0
0 / 0
Potrawa powstała przypadkiem i zupełnie spontanicznie; miałem robić rybę po grecku, ale okazało się, że mam tylko dwa płaty dorsza, napoczętą paczkę szpinaku i końcówkę lazanii...
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
300 g szpinak mrożony
1.50 szkl. mleko uht 3,2%
7 szt. makaron lazania lubella
2 szt. filety z dorsza
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masło
1 łyżka mąka lubella
0.50 szkl. śmietana 18%
Przygotowanie
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamel, na sos kładziemy płaty lazani - tak, aby na siebie nie zachodziły, lazanię łamiemy według potrzeby.
Wierzch ostatniej warstwy zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Dorsza rozmrażamy, kroimy w kostkę 3x3cm, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smażymy krótko na oleju z obu stron.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy chwilę i stopniowo małymi porcjami dodajemy mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Tak przygotowany sos doprawiamy pieprzem i solą. Podduszony i doprawiony szpinak mieszamy z sosem beszamel.
Na lazanię kładziemy szpinak z beszamel, usmażonego dorsza, ponownie szpinak i nową warstwę lazanii.
Zapiekamy 30 min w temp 180 stopni. Danie można przygotować dzień wcześniej.