Lazania ze szpinakiem i dorszem

bartek
Lazania ze szpinakiem i dorszem

0

0 / 0

Potrawa powstała przypadkiem i zupełnie spontanicznie; miałem robić rybę po grecku, ale okazało się, że mam tylko dwa płaty dorsza, napoczętą paczkę szpinaku i końcówkę lazanii...

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

300 g szpinak mrożony

1.50 szkl. mleko uht 3,2%

7 szt. makaron lazania lubella

2 szt. filety z dorsza

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

1 łyżka mąka lubella

0.50 szkl. śmietana 18%

Przygotowanie


1

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamel, na sos kładziemy płaty lazani - tak, aby na siebie nie zachodziły, lazanię łamiemy według potrzeby.

2

Wierzch ostatniej warstwy zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną.

3

Dorsza rozmrażamy, kroimy w kostkę 3x3cm, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smażymy krótko na oleju z obu stron.

4

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy chwilę i stopniowo małymi porcjami dodajemy mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Tak przygotowany sos doprawiamy pieprzem i solą. Podduszony i doprawiony szpinak mieszamy z sosem beszamel.

5

Na lazanię kładziemy szpinak z beszamel, usmażonego dorsza, ponownie szpinak i nową warstwę lazanii.

6

Zapiekamy 30 min w temp 180 stopni. Danie można przygotować dzień wcześniej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły